Risotto är inte det enda sättet att ge ris en krämig konsistens. Här blandas ris (gärna råris för mer fibrer och mineraler) med en smakrik bönröra för att göra riset lite mer spännande. Bönröran gör också riset mer näringsrikt, eftersom bönor är rika på protein och mineraler.
 
För fyra portioner kokt råris användes här ungefär halva satsen med bönröra. Rester av bönröran kan gärna användas som en dipp, pålägg eller kall sås.
 
 
Krämigt råris med smak av paprika och basilika
 
Råris, gärna kortkornigt
 
1 röd paprika
1 burk/ask konserverade vita bönor
1/2 pressad citron
1 msk olivolja
1/2 tsk paprikapulver
2 msk finhackad fryst eller färsk basilika
Örtsalt och svertpeppar efter smak
 
1. Koka råriset enligt förpackningens instruktioner.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp paprikan i fyra delar. Rosta den sedan i ugnen i en form täckt med bakplåtspapper under 15-25 minuter, tills paprikan är ganska mjuk och börjar få färg i botten.
3. Mixa den ugnrostade paprikan med bönor, citronsaft, olja och kryddor i en matberedare. Mixa gärna under några minuter tills bönröran är helt slät.
4. När riset är färdigkokt: Ta bort kastrullen från plattan och fluffa upp riset med en gaffel. Blanda sedan ner några skedar av bönröran i riset. Servera!
 

Kommentera

Publiceras ej