Nedan följer ett enkelt recept för att fira första advent imorgon. Choklad kombinerat med pepparkakssmak - vilken dröm! Denna version av lite hälsosammare chokladtryfflar är glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria och veganska, vilket betyder att de allra flesta kan njuta av dem.
 
Glad första advent!
 
 
Chokladtryfflar med pepparkakssmak
ca 14 st
 
3 dl färska dadlar
1 msk smält kokosolja
3 msk råkakao (eller vanlig kakao)
1/2 tsk pepparkakskryddor

Att rulla bollarna i:
1 msk råkakao
1/4 tsk pepparkakskryddor

1. Kärna ur dadlarna. Mixa dem sedan i en matberedare tillsammans med kokosolja och 3 msk kakao. Mixa tills en riktigt slät och formbar smet bildas.
2. Forma smeten till ca 14 bollar.
3. Rulla bollarna i kakao blandad med pepparkakskryddor. Förvara i frysen.
 
 
 

Enligt de Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) 2012 bör högst 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag men fyra av tio svenskar äter mer socker än så.

Tillsatt socker i livsmedel

Förutom i läsk, godis, glass, choklad och bakverk finns tillsatt socker i många produkter som man kanske inte är medveten om, som vissa sorters fruktyoghurt och flingor. Ett enkelt sätt att dra ner på sockret är att välja nyckelhålsmärkta produkter. Bröd, flingor och müsli med Nyckelhålet innehåller mindre socker än produkter som inte får nyckelhålsmärkas.

Tänk på att minska intaget av söta livsmedel som läsk, godis, glass, kakor och bullar, framförallt till vardags. Läsk och andra söta drycker bör man särskilt se upp med, eftersom det är lätt att dricka stora mängder utan att mättnadskänslan sätter stopp!

För att hålla koll på hur mycket socker du får i dig kan du på näringsdeklarationen se hur många gram socker ett livsmedel innehåller!

 
Desserter som är lika nyttiga som de är goda måste vara bland det bästa som finns. Att ha avokado i en chokladpudding kan kanske tyckas lite galet, men här känner man i princip ingen avokadosmak alls. Istället ger avokadon puddingen en otroligt len och krämig konsistens som fungerar fantastiskt som bas i efterrätten.
 
Avokado är en jättebra källa till hjärtvänliga fetter och fibrer. Även dadlar ger en hel del fibrer till kroppen, medan kakaon är en fantastisk källa till antioxidanter. Här talar vi verkligen om gott som gör gott för kroppen!
 
Det är viktigt att avokadon är riktigt mogen och mjuk, annars är det nästan helt omöjligt att mixa den helt slät. Kokosoljan kan utelämnas, men då kommer puddingen inte stelna i kylen.
 
 
Chokladpudding på avokado
2 små portioner
 
1 mogen avokado
2 msk kakao
1 krm äkta vaniljpulver
6 mjuka färska dadlar (urkärnade)
1 tsk smält kokosolja 2 msk vatten
(ev liten nypa salt och/eller cayennepeppar)
 
Mixa alla ingredienser i en matberedare tills puddingen är riktigt, riktigt slät. Ställ in i kylen i ca 1 timme och servera sedan. Toppa gärna med lite gojibär.