Förutom den fina färgen som lyser upp mörkret lite innehåller den här soppan flera ingredienser som kan stärka immunförsvaret och lindra halsont.

Gurkmeja har en antiinflammatorisk effekt i kroppen och är otroligt antioxidantrik. Även ingefära kan vara antiinflammatorisk och kan också vara lugnande för magen. Det som också är positivt med ingefäran är ju att den kan kännas lenande i halsen vid förkylning. Färsk ingefära och gurkmeja kan ersättas med torkade och malda varianter i det här receptet. Testa att börja med 1 tsk av vardera och smaka av.
 
Soppan innehåller också självklart vitlök, som i vissa studier har visat sig kunna förebygga eller lindra förkylningar. Vitlöken är också rik på antioxidanter och kan även ha en positiv effekt på blodfetterna.
 
 
Recept
3-4 portioner

2 dl röda linser, sköljda
1,5 liter vatten
2 medelstora sötpotatisar, skalade och hackade i småbitar
2 medelstora potatisar, skalade och hackade i småbitar
1-2 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
1-2 cm färsk ingefära, finriven
1-2 cm färsk gurkmeja, finriven
4 lagerblad
Örtsalt och svartpeppar efter smak
1 liten citron, pressad

1. Lägg alla ingredienser förutom citronen i en stor kastrull. Koka upp och låt koka i ca 30 minuter, eller tills alla ingredienser är riktigt mjuka.
2. Mixa soppan slät med en mixerstav. Alternativt mosa delar av soppan med en potatisstomp eller vanlig visp för att behålla små bitar i soppan.
3. Tillsätt pressad citron, rör om och servera!
 
 
Vitkål, rödkål, grönkål, svartkål, brysselkål... De är alla fantastiskt hälsosamma och goda!

Denna superenkla sidorätt är lika perfekt en vanlig vardagskväll som på festbuffén. Rödkålen är smaksatt med tamari och apelsinjuice vilket gör att den smakar både salt och sött. Tamari är ungefär som sojasås men den är både glutenfri och sockerfri. Den är också något starkare i smak. I detta recept fungerar det lika bra att använda vanlig sojasås, men man kan då behöva öka på mängden lite för att få samma djupa smak som med tamarin.
 
 
Rödkål Stekt med Tamari och Apelsin
4 portioner

1-2 tsk olja eller valfritt matfett
1 litet rödkålshuvud, skivat/rivet
2 msk tamari eller sojasås
2 msk apelsinjuice
Salt and svartpeppar efter smak

1. Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt rödkålen och stek några minuter under omrörning.
2. Tillsätt tamari och apelsinjuice. Rör om ordentligt. Sänk till medelvärme, sätt på locket och låt koka i ca 15 minuter. Salta och peppra efter smak. Ta bort locket och tillaga i ca 5 minuter till, eller tills all vätska är borta. Servera rödkålen varm eller kall.