Detta fantastiskt goda och väldigt mättande mos kan gärna fungera som lite variation till det vanligare potatismoset. Självklart är det också fullt av nyttigheter från blomkålen och bönorna. Blomkål innehåller massvis med antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler, medan bönorna tillför kroppen mycket vegetabiliskt protein och även de fibrer, mineraler och antioxidanter. Servera gärna moset som en superhälsosam sidorätt.
 
Varken blomkål eller vita bönor är särskilt skarpa i smaken, så snåla inte på kryddorna. Glöm inte muskoten!
 
 
Mos på Blomkål och Vita Bönor
4 portioner
 
1 medelstort blomkålshuvud (ca 1 kg)
6 dl kokta vita bönor (ca 2 askar/burkar om du använder konserverade)
1 msk olivolja
Örtsalt, svartpeppar och riven muskot efter smak

1. Ångkoka eller koka blomkålen tills den är mjuk. Skölj bönorna.
2. Lägg blomkålen i en skål och tillsätt bönor och olja. Mixa med en mixerstav tills moset är helt slätt.
3. Tillsätt kryddorna, lite i taget tills moset smakar bra. Mixa igen. Tillsätt en liten skvätt mjölk eller vatten om det behövs.
 
 
I dagens recept ingår två ingredienser som är väldigt trendiga för tillfället, nämligen chiafrön och matchapulver.
 
Chiafrön absorberar mängder med vätska och bildar därför en slags pudding när de får stå och svälla över natten. Chiafrön är också ett riktigt superfrö tack vare sitt höga innehåll av omega 3-fetter, antioxidanter, fibrer, protein, kalcium och magnesium.

I det här receptet smaksätts chiapuddingen med kokosmjölk och matcha. Matcha är ett pulveriserat grönt te, som förutom att drickas som te även kan användas i exempelvis smoothies, glass och olika desserter. Precis som med vanligt grönt te innehåller matchapulver massvis med antioxidanter. Matchapulvret ger också en härligt grön färg till chiapuddingen.
 
 
Chiapudding med smak av matcha & kokos
1 portion
 
2 msk chiafrön
1/2 dl fet kokosmjölk
1 1/2 dl havremjölk
1/2-1 tsk matchapulver
3 dadlar hackade i småbitar

Lägg alla ingredienserna i en glasburk med lock. Skaka burken ordentligt och låt sedan stå några minuter. Skaka sedan burken igen och ställ in i kylen över natten. Ta fram på morgonen, häll upp puddingen i en tallrik och toppa med frukt, bär, granola, frön och/eller hackade nötter. God morgon!