Fullkorn minskar risken att drabbas av kostrelaterade sjukdomar som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 samt vissa cancersjukdomar.

Fullkornsprodukter är rika på både vitaminer och mineralämnen som bland annat järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter som till exempel E-vitamin och fenoler.

Eftersom fullkorn även innehåller ett ämne som kallas växtsteroler, som leder till ett minskat upptag av kolesterol i tarmen, sänks även halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.

Genom att fullkornsprodukter innehåller mycket kostfibrer kan det leda till ett sänkt blodtryck vilket i sin tur leder till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Livsmedel som innehåller fullkorn är bland annat olika sorters gryn, som havregryn och rågflingor, matkorn, matvete. Även grovt bröd och knäckebröd är goda källor.

 
antioxidanter, fullkorn, gröt, mineraler, vitaminer,