Linsgrytor är den perfekta snabba vardagsmaten, speciellt nu under vinterhalvåret när man ofta är sugen på något varmt när man kommer in från kylan. Här kombineras röda linser med broccoli och ärtor och med värmande kryddor som gurkmeja, ingefära och spiskummin. Grytan får även lite extra krämighet av tahini (sesampasta). Något som är bra är att grytan smakar lika gott återuppvärmd, och är därför perfekt för att göra en stor mängd och göra matlådor till jobbet.
 
Servera gärna grytan med mathavre, råris eller en bit gott surdegsbröd.
 
 
Linsgryta med broccoli, ärtor och tahini
4 portioner
 
3 dl röda linser
12 dl vatten
1 tsk örtsalt
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och riven
2 små broccoli (500 g), hackade i bitar
2 dl frysta gröna ärtor
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk starkt paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk tamari eller sojasås
3 msk tahini + 1 dl vatten
Mer örtsalt efter smak

1. Börja med att koka upp linserna med vatten och örtsalt i en stor kastrull. Sänk värmen och låt koka under lock i ca 10 minuter.
2. Tillsätt alla kryddor, broccoli, ärtor och tamari. Koka upp lite vatten och rör ut tahinin i vattnet innan den också tillsätts till grytan. Rör om ordentligt. Koka i ytterligare 10 minuter under lock.
3. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer örtsalt. Servera, gärna med lite extra tahini på toppen.
 
 
Äntligen lördag!
 
Dessa små chokladbitar smakar nästan precis som Bounty, men är mycket hälsosammare och kräver bara tre ingredienser att göra. Perfekt att njuta av framför en film ikväll eller kanske till eftermiddagsfikat tillsammans med en god kopp te eller kaffe.
 
 
Chokladbitar med Kokosfyllning
ca 14 st
 
2 dl riven kokos
10 färska dadlar (urkärnade)
60 g mörk choklad

1. Mixa ihop kokos och dadlar i en matberedare tills en klibbig deg bildas.
2. Forma degen till små avlånga bitar eller bollar.
3. Smält chokladen över ett vattenbad. Rulla/doppa sedan kokos- och dadelbitarna i chokladen. Låt stelna på en bakplåtspappersklädd bricka i kylen.
 
 
Gott nytt år!
 
Testa gärna den här soppan för en värmande, hälsosam och färgstark start på det nya året. Soppan lyser upp lite i vintermörkret och värmer härligt inifrån tack vare sitt innehåll av värmande kryddor. Soppan har en god och lite annorlunda smak av äpple, morot, kanel och spiskummin. Sin krämighet får soppan från vita bönor och cashewnötter istället för grädde. Så mättande, gott och hälsosamt! Minska lite på mängden ingefära och svartpeppar om du inte vill ha din soppa så kryddstark. Servera gärna soppan med knäckebröd med mosad avokado eller annat favoritpålägg.
 
 
Värmande Vintersoppa
ca 4-5 portioner
 
4 äpplen
8 medelstora morötter
1 tumstor bit färsk ingefära
1 burk/ask konserverade vita bönor
1 dl naturella cashewnötter
1 1/2 liter vatten
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel (eller mer efter smak)
2 tsk spiskummin

1. Kärna ur och hacka äpplena. Skala och hacka morötterna och ingefäran. Skölj av bönorna.
2. Lägg sedan alla ingredienserna i en stor kastrull. Koka upp och låt sedan soppan koka på svag värme under lock i ca 30 minuter.
3. Mixa soppan slät med en stavmixer. Servera!