Äntligen helg! Och vad kan passa bättre för att fira in helgen än en nyttig chokladpudding? Den här puddingen kräver lite tid i kylen, men går otroligt snabbt att förbereda. Servera den gärna i ett vackert glas och färgglada bär för en lyxig känsla.
 
Chiafrön kan absorbera fantastiska mängder vätska och bildar en slags pudding eller gel när de får stå och svälla. Dessa små frön innehåller rikligt med omega-3, protein, kostfibrer och mineraler, vilket gör dem till ett hälsosamt tillskott till kosten. Förut kunde man mest hitta dem på hälsokosten eller internet, men numera finns de i de flesta välsorterade livsmedelsbutiker.
 
 
Chiapudding med chokladsmak
1 portion
 
2 msk chiafrön
2 dl valfri mjölk
1/2 krm äkta vaniljpulver
1 msk kakao
1 tsk lönnsirap eller honung
 
Lägg alla ingredienser i en glasburk. Sätt på locket och skaka ordentligt. Låt stå några minuter och skaka ordentligt igen. Placera sedan burken i kylskåpet och låt stå i några timmar eller över natten. Servera gärna med bär eller hackad färsk frukt.
 

En studie från Sahlgrenska akademin visar att hård fysisk träning kan påverka järnomsättningen vilket kan leda till järnbrist. Blir järnbristen obehandlad kan det leda till blodbrist vilket påverkar prestationsförmågan negativt.

Trots att de elitidrottande kvinnorna äter bättre och menstruerar mindre, vilket borde leda till ett bättre järnvärde, har de lika ofta järnbrist som de icke idrottande kvinnorna. Mer än hälften av kvinnorna i studien hade järnbrist och ungefär var tredje led av blodbrist.

Forskarnas teori är att hård fysisk träning ger en inflammatorisk reaktion i kroppen som genom olika steg leder till att järnupptaget blockeras och att brist uppstår. Läs mer hos Sahlgrenska akademin

 

.

 
 
 

I dagarna har en ny studie om svenskarnas saltintag lagts fram. Studien är en observationsstudie gjord på 100 000 personer i 18 länder, varav Sverige är ett.

Studien motsäger till viss del de saltrekommendationer som Livsmedelsverket (SLV) rekommenderar i dagsläget. SLV anser att svenskarnas intag, som i snitt ligger på 10 till 12 gram per dag, bör halveras till ett intag på max 6 gram salt per dag. Studien visar däremot på att de människor som har lägst risk att drabbas av hjärtinfarkt och stroke är de personer som har ett dagligt intag på 7-13,8 gram. Både de som ligger över och under detta saltintag låg i riskzonen att drabbas av dessa sjukdomar.

Studien visar också att ett högt saltintag var kopplat till högre blodtrycksvärden. Framför allt hos personer med redan etablerat högt blodtryck, hos dem som åt mer än 12 gram salt per dag och dem som var äldre än 55 år.

Livsmedelsverket anger att de ska titta närmare på studien för att se om det finns skäl att ändra rekommendationerna på ett dagligt intag av salt på högst 6 gram per dag.

- Det finns mycket litet vetenskapligt stöd för att sänka saltintaget till en nivå där få svenskar ligger idag. Samtidigt är en hög konsumtion fortfarande förknippad med ökad risk, både för högt blodtryck och för hjärtkärlsjukdom, säger Annika Rosengren professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien..

Läs mer om studien i Dagens Medicin:

http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/faran-med-hogt-saltintag-tonas-ner-i-stor-studie/