Vad kan smaka bättre än en värmande soppa nu när kvällarna börjar bli riktigt mörka och kalla?
 
Den här nudelsoppan innehåller röda linser, vilket alltid ger soppan en bra konsistens och massvis med näringsämnen som protein, järn, zink och folat. Nudlarna är här gjorda av morot, sötpotatis och zucchini, men receptet är självklart också gott med "vanliga" nudlar.
 
Soppan innehåller även massvis med kryddor som förutom att ge god smak även värmer kroppen innifrån. Njut!
 
 
Currysoppa med grönsaksnudlar
ca 4 portioner
 
2 röda paprikor
2 dl torkade röda linser
1 liter vatten
1 stor sötpotatis
2 morötter
1 zucchini
250 ml krämig kokosmjölk
1/2 tsk starkt paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 msk currypulver
2 tsk tamari
1 msk tomatpuré
salt + peppar efter smak

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär varje paprika i ca 4 bitar som läggs på en plåt med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen i ca 20 minuter.
2. Koka upp linserna i vattnet i en stor kastrull. Sänk värmen och låt koka i ca 10 minuter.
3. Skala sötpotatisen och morötterna. Gör "nudlar" av zucchinin, sötpotatisen och morötterna med en grönsakssvarv eller vanlig potatisskalare.
4. I en matberedare eller med en mixerstav, mixa kokosmjölken med kryddorna, tamari, tomatpuré och de ugnsrostade paprikorna till en slät röra.
5. Tillsätt röran och grönsaksnudlarna till linserna och låt allt koka ihop i ca 5-10 minuter. Servera!
 
Spara
 
Härliga höst! Och härliga höstmat, eller hur? Mustiga grytor, värmande soppor och kryddiga teer...
 
Den här grytan med belugalinser och en mängd med grönsaker är underbart värmande efter en dag i den kyliga höstluften. Servera gärna grytan tillsammans med kokt potatis för en riktigt mättande lunch eller middag.
 
 
Höstig Gryta
1 stor gryta
 
3 dl belugalinser
4 morötter, skalade och hackade
1 gul paprika, hackad
1 röd parika, hackad
2 tsk örtsalt
1 liter vatten
 
2 msk tahini
2 msk tamari eller sojasås
1 msk äppelcidervinäger
1 msk pressad citron
1 tsk spiskummin
1/2 tsk starkt paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
 
400-500 g fryst bladspenat
400-500 g frysta broccolibuketter
ev nypa gurkmeja
ev 3 tsk Maizena redning
 
1. Lägg belugalinserna tillsammans med morötter, paprika, örtsalt och vatten i en stor kastrull. Koka upp och koka sedan på låg värme i ca 15 minuter.
2. Mixa tahini med tamari, äppelcidervinäger, citron, spiskummin, paprikapulver och svartppeppar med en stavmixer i en liten skål. Tillsätt till grytan tillsammans med bladspenat och broccoli. Tillsätt även lite gurkmeja för en lite gulare färg på grytan. Koka upp igen och koka i ytterligare 10-15 minuter.
3. Om en tjockare konsistens önskas: Rör ut Maizenan i lite kallvatten och tillsätt till den kokande grytan under omrörning. Koka i ett par minuter till och servera. Njut!