Den här müslin ger lite extra lyx till helgen. Näringsrika havregryn och fröer smaksätts med äkta lakritspulver (dvs inte godispulvret, utan lakritspulver som görs enbart på lakritsrot), vilket ger lite ny spännande smak till frukosten. Müsli och granola är väldigt enkelt att göra själv, och blir så otroligt mycket billigare än att köpa färdig. Dessutom kan man själv ha kontroll över ingredienserna... Kom bara ihåg att vara försiktig med lakrits om du har högt blodtryck.
 
God morgon!
 
 
Lakritsmüsli
 
8 dl havregryn
1 1/2 dl solrosfrön
1 1/2 dl pumpafrön
2 msk lakritspulver
2 msk kokosolja
2 msk honung eller lönnsirap
1 dl kokoschips
2 dl russin eller hackade torkade dadlar
 
1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna i en stor skål.
3. Smält kokosoljan försiktigt i en liten kastrull tillsammans med honung/sirap. Tillsätt sedan till de torra ingredienserna. Blanda noga.
4. Sprid ut blandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Rör om efter halva tiden.
5. Låt granolan svalna. Blanda sedan ned kokoschips och torkad frukt. Servera med favoritmjölken eller yoghurt, färsk frukt och eventuellt lite gojibär.
 
 
Köttfärssås utan kött? Javisst! Att byta ut köttet mot linser eller bönor ibland är ett enkelt sätt att dra ner på mängden mättat fett i kosten. Baljväxter som bönor och linser innehåller mycket protein och mineraler, och är därför perfekta köttsubstitut.
 
Den här såsen smakar underbart till fullkornspasta, men kan även serveras till zucchinipasta för de som inte äter pasta. I det här receptet mixas hälften av såsen, för att sedan röras ner i resten av såsen. På sås sätt behåller såsen lite av sitt tuggmotstånd medan den är slät på samma gång.
 
 
Linsbolognese
4 portioner
 
1,5 dl röda linser
4 dl vatten
800 g (2 förpackningar) krossade tomater
1 röd paprika, hackad
2 morötter, finhackade
1 vitlöksklyfta, riven eller pressad
1 tsk örtsalt
1/2 tsk svartpeppar
3 msk frysta herbs de Provance eller fryst hackad basilika
1 tsk sojasås eller tamari
 
1. Koka linserna i vattnet i ca 10 minuter på svag värme.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och koka i ytterligare 20 minuter.
3. Ta undan hälften av linssåsen och mixa den slät med en stavmixer. Tillsätt den sedan till resten av såsen och rör om. Servera gärna till pasta med extra basilika på toppen.
 
 
Här kommer ännu ett recept på lite nyttigare godis, vilket ju passar bra nu till helgen. Dessa små godbitar serveras iskalla från frysen. Perfekt i detta fantastiska väder vi har fått! Banan och choklad är en nästan magisk kombination som fungerar i många olika recept. Detta recept är dock perfekt för oss som är lite lata eftersom det går väldigt snabbt att förbereda, och sedan är det frysen som gör allt jobb.
 
Använd samma samma chokladsmet som i förra receptet här på bloggen (http://bergklinteducation.blogg.se/2014/may/chokladdoppade-jordgubbar). Skiva bananer och lägg på en bricka/stor tallrik/plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg lite chokladsmet på varje bananskiva, och toppa dem sedan med exempelvis gojibär, kokoschips, nötter eller kakaonibbs. Ställ in i frysen några timmar tills bananerna har hårdnat.
 
Trevlig helg!