Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) har konstaterat att den mängd nitrosaminer vi får i oss via maten kan innebära en större hälsofara än man tidigare trott.

Nitrosaminer kan bildas vid beredning av mat. Förutom vid beredning av livsmedel kan nitrosaminer även bildas när nitrit och nitrat reagerar med andra ämnen i kroppen. Nitrat och nitrit är kvävehaltiga ämnen som finns naturligt i maten, till exempel i grönsaker.

Nitrat och nitrit finns i

Nitrat finns bland annat naturligt i gröna bladväxter som till exempel spenat, sallad, ruccola och även i rödbeta. Nitrit finns också naturligt i grönsaker, men i mycket mindre mängder än nitrat. För att minska risken att få i sig dessa ämnen är det viktigt att tänka både på tillredning och förvaring av dessa livsmedel och vilken mängd man får i sig.

Några exempel på livsmedel som kan ge stora mängder nitrat/nitrit om du dricker dem regelbundet är:

  • smoothies baserade på exempelvis rödbeta, spenat och ruccola och om dryckerna dessutom förvaras i rumstemperatur.
  • nitratrika drycker, som till exempel rödbetsjuice, för att öka prestationsförmågan.

Nitrat och nitrit kan finnas i dricksvatten från egen brunn.

Nitrat och nitrit kan finnas i de livsmedel där tillsatserna är godkända, till exempel i charkprodukter. De finns framför allt i kött- och charkprodukter men även i så kallad processad fisk (till exempel inlagd och rökt), kakao, öl och alkoholhaltiga drycker.

Bildkälla: Pixabay

#bergklinteducation #distansutbildning #kostrådgivare #kostrådgivning #livsstilsrådgivare #utbildning #distansstudier #hälsocoach #hälsoinspiratör #kost #kostråd #hälsa #hälsosam #hälsovård #livsstil #nutrition #näringslära #mat #välmående #träning #frisk #måbra #näringochhälsa #diplomerad #licensierad #distans #distansundervisning,

Kommentera

Publiceras ej