Att äta en kall sallad kan ta emot lite nu i höstkylan. Testa därför en varm sallad istället, gärna på hälsosamma och mättande grönsaker som broccoli, grönkål, rödbetor och sötpotatis.

Salladen blir lite roligare med en god, krämig och färgglad blåbärsdressing med tydlig smak av tahini. Att använda blåbär i matlagning är väl ingen klassiker, men i den här dressingen fungerar de väldigt bra. En färgglad sallad kan verkligen lysa upp en mörk höstdag! Dessutom är det alltid hälsosamt att försöka äta olika livsmedel i alla regnbågens färger, eftersom man då får i sig massvis med olika näringsämnen och antioxidanter.
 
 
Varm Sallad med Blåbärsdressing
 
Sallad
(Mängder efter smak)
Sötpotatis
Rödbetor
Olja
Örtsalt, paprikapulver, blandade torkade örter
Belugalinser (eller andra linser)
Grönkål
Broccoli
Gojibär

Dressing
(2 portioner)
1 dl frysta blåbär
2 msk tahini
1 liten lime, pressad

1. Värm ugnen till 200 grader. Ta ut blåbären ur frysen och låt dem tina en liten stund.
2. Skala och skiva/hacka sötpotatis och rödbetor. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite olja. Toppa sötpotatisen med örtsalt och paprikapulver, och rödbetorna med örtsalt och eventuellt fler torkade örter. Rosta i ugnen i ca 30 minuter.
3. Koka linserna i örtsalt efter förpackningens instruktioner.
4. Riv loss grönkålsbladen från stammarna och hacka broccolin. Ångkoka eller koka dem några minuter till önskad mjukhet.
5. Mixa blåbären med tahini och lime tills dressingen är helt slät.
6. Lägg upp grönkål och broccoli på en tallrik. Toppa med de ugnsrostade grönsakerna, linser, gojibär och blåbärsdressing.
 
 
Hur fantastiskt goda är inte våra svenska äpplen? Perfekt till mellanmål på jobbet eller i goda äppelpajer och äppelmos. Detta äppelmos, som också kan ätas som kräm med mjölk som på bilden ovan, är något annorlunda än klassika recept. Det är nämligen inte tillagat alls, utan bara mixat i matberedaren till en mos-konsistens. Så smidigt och gott!
 
Äpplena får här lite extra sötma av dadlar och lite extra syra av pressad lime (som också hjälper till att minska risken för missfärgning). Dessutom förhöjs smaken av en nypa vaniljpulver och, om man vill, lite pepparkakskryddor eller kanel. Perfekt till mysiga höstfrukostar.
 
 
 
Äppelkräm/Äppelmos
 
6-8 äpplen
1/2 pressad lime
5 färska dadlar (urkärnade)
1 krm vaniljpulver
Ev. 1 tsk pepparkakskryddor eller kanel

1. Skala eventuellt äpplena först. Kärna ur dem.
2. Mixa alla ingredienser i en matberedare tills moset är så slätt som möjligt. Stanna maskinen och skrapa ned kanterna ett par gånger om det behövs.
3. Förvara i kylskåp, men tänk på att hållbarheten är mycket begränsad. Ät upp inom ett par dagar eller frys in.