Snabba vardagsmiddagar verkar vi alla vara i ständigt behov av. Och mycket enklare än såhär blir det inte. Frysta grönsaker är perfekta att ta till när man har bråttom och inte hinner stå och hacka grönsaker själv. Jättebra att alltid ha hemma i frysen för att ta fram vid behov. Här serveras wokgrönsakerna med risnudlar och piffas upp med en krämig och smakrik kokossås. Gott och enkelt!
 
 
Nudelwok
2-3 portioner
 
500 g frysta wokgrönsaker
 
Sås
1/2 dl krämig kokosmjölk
1 msk tomatpuré
1 msk sojasås eller tamari
Salt, peppar och chilipulver efter smak
 
125 g risnudlar
 
1. Värm lite olja i en stekpanna och stek grönsakerna tills de är helt tinade.
2. Tillaga under tiden risnudlarna efter förpackningens instruktioner.
3. Blanda också ihop ingredienserna till såsen i en liten skål.
4. Tillsätt såsen till grönsakerna när de är färdiga. Låt såsen absorberas lite under ett par minuter. Tillsätt sedan nudlarna och blanda noga. Servera gärna med stekt marinerad tofu.
 
 
Gammal hederlig gröt i ny somrig tappning! Havregrynsgröt är ett jättebra frukost- eller mellanmålsalternativ tack vare havregrynens innehåll av fibrer, långsamma kolhydrater, mineraler och proteiner. Det är också mättsamt och värmande under kyliga morgnar. Den här gröten får smak av kokos och mango och en fin ljusgul färg av en liten gnutta gurkmeja. Vem sa att gröt är tråkigt?
 
 
Tropisk gröt
1 portion
 
1 dl havregryn
2 msk krämig kokosmjölk
3 bitar torkad mango, klippta eller hackade i småbitar
1 färsk dadel, urkärnad och hackad
Mininypa gurkmeja
2 1/2 dl vatten
 
Lägg alla ingredienser i en liten kastrull och koka några minuter på svag värme tills vätskan är absorberad. Toppa gärna med lite kokoschips och gojibär eller mullbär.
 
 
Det här mjölkfria alternativet till cream cheese smakar fantastiskt gott på bröd, kex eller som dipp till grönsaker. Eller varför inte som ett gott tillbehör på buffén? Denna ost görs på cashewnötter som är rika på mineraler och nyttiga fetter. Det gör att denna cream cheese har en hälsosammare fettsammansättning än den "riktiga" osten, som är rik på mättat fett. Perfekt ostalternativ för veganer eller mjölkproteinallergiker!
 
 
Cashew cream cheese
1 skål
 
4 dl cashewnötter
1 citron, pressad
1/2-1 tsk örtsalt
1/2 tsk svartpeppar
3/4 dl havremjölk (eller annat osötat mjölkalternativ)
2 msk finhackade örter (t ex frysta örkryddor provencale)
 
1. Blötlägg cashewnötterna i en skål med vatten i minst 4 timmar eller över natten.
2. Skölj av nötterna i en trådsil.
3. Mixa nötter, citronsaft, salt, peppar och havremjölk i en matberedare. Mixa i flera minuter, tills blandningen är helt slät.
4. Blanda ner örterna med en sked. Ställ gärna in i kylen innan serveringen.