En god pesto kan verkligen förhöja en måltid. Den här peston är lite annorlunda i jämförelse med mer klassiska recept, eftersom den är både mjölkfri och nötfri. Den är ändå riktigt smakrik och har en härligt krämig konsistens.
 
Basen i det här receptet utgörs av hampafrön, som är små fantastiska superfrön. Smaken är ganska neutral, men de kan ge recept en krämigare konsistens och de är även proppfulla med näringsämnen. Framför allt är de proteinrika och rika på omega 3-fetter. Använd gärna linfröolja i receptet nedan för extra omega-3.
 
Peston är lika god att servera på pastan som till råa eller ugnsrostade grönsaker.
 
 
Hampapesto
 
1 kruka färsk basilika
1/2 dl skalade hampafrön
2 vitlöksklyftor
1/2 pressad lime
3 msk rapsolja, olivolja eller linfröolja
Salt och svartpeppar efter smak

Mixa ihop alla ingredienserna i en matberedare eller med en mixerstav tills peston är slät.
 
Nu är det påsk! Och det betyder massvis med choklad, eller hur? Dessa chokladägg är lite hälsosammare än det klassiska påskgodiset och toppas dessutom med helt naturligt färgat kokosströssel. Perfekt både till barn och vuxna!
 
Chokladäggen smakar inte bara underbart, utan innehåller också en hel del näringsämnen tack vare mineralrika pumpafrön och fiberrika dadlar. Gör gärna en dubbel sats som kan förvaras i kylskåpet under hela påskhelgen. Observera att smeten känns ganska lös, men äggen stelnar i kylskåpet tack vare kokosoljan.
 
 
Nyttigare Chokladägg
 
2 dl färska dadlar, urkärnade
1 dl naturella pumpafrön
2 msk pumpafrösmör eller mandelsmör
1/2-3/4 dl kakao
1 krm äkta vaniljpulver
1/2 dl havregryn
2 msk smält kokosolja
Nypa salt
 
Riven kokos att rulla äggen i.
Grön kokos: Blanda kokosen med en liten mängd vetegräspulver, spirulina eller annat grönt pulver
Gul kokos: Blanda kokosen med lite grurkmeja.
Rosa kokos: Blanda kokosen med en liten mängd rödbetsjuice (råriv en liten bit av en rödbeta och pressa ut saften i handen).
 
1. Mixa alla ingredienser till chokladäggen i en matberedare. Mixa under ett par minuter tills blandningen är ganska slät. Forma till små ägg.
2. Rulla äggen i kokos. Försvaras i kylskåp.