Regn och höstrusk betyder värmande grytor! Den här enkla chiligrytan passar perfekt till lunch eller middag när man kommer hem frusen och blöt.

Tomat, olika bönor, paprika, chili, majs, sötpotatis, zucchini... och kakao! Kakaon ger grytan en lite djupare smak och "det där lilla extra". Njut gärna av denna hälsosamma gryta tillsammans med ett gott fullkornsbröd.
 
 
 
Chiligryta med Kakao
4-6 portioner
 
1 msk olja till stekning
2 vitlöksklyftor, finrivna eller pressade
1 röd chili (ink frön), hackad i småbitar
1/2 tsk svartpeppar
1/2 tsk starkt paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk spiskummin
2 tsk torkad oregano
4 morötter, skalade och grovrivna
1 röd paprika, hackad i bitar
1 gul paprika, hackad i bitar
1 zucchini, hackad i bitar
1 sötpotatis, skalad och hackad i bitar
500 g passerad tomat
500 g krossad tomat
4 1/2 dl vatten
4 stora nävar hackad färsk grönkål
1 tsk salt
1 ask/burk svarta bönor
1 ask/burk vita bönor
2 dl majs
3 tsk kakao

1. Värm upp oljan i en stor kastrull. Fräs vitlök, chili och kryddorna i oljan i ett par minuter.
2. Tillsätt morot, paprika, zucchini och sötpotatis och fräs allt i ett par minuter till.
3. Tillsätt krossad och passerad tomat samt vatten. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock i ca 20 minuter.
4. Tillsätt alla resterande ingredienser och koka i ytterligare 15 minuter. Servera!
 
 
Nu är det mitten av augusti och dags för många att återgå till arbete eller skola och därmed att återgå till gamla rutiner. Eller kanske även att skapa nya, hälsosamma, rutiner?
 
Ett ta med en sallad till lunchen på jobbet är enkelt, billigt och hälsosamt. Men för att inte riskera att bli hungrig igen någon timme efter lunchen är det viktigt att göra salladen mer "matig". Bönor, linser och kikärtor mättar bra och tillför mycket protein. Testa också gärna att variera de klassiska salladsgrönsakerna med mer grova grönsaker som kål, broccoli, rivna morötter, ugnsrostade rotfrukter etc.
 
Ett annat tips är att använda kokt quinoa i salladen. Quinoa räknas till en grupp livsmedel som kallas pseudocerealier, vilket ungefär innebär att de används som sädesslag fastän de inte är det (quinoa är en ört). Andra pseudocerealier är bovete och amarant. Quinoa innehåller massvis med protein, långsamma kolhydrater, fibrer, mineraler och vitaminer och är därmed ett riktigt bra tillskott till lunchen.
 
Quinoa kan vara lite tråkig i smaken i sig själv, så snåla inte med smaksättningarna. Att blanda ner pressad citron efter kokningen ger en fräsch smak. Eller testa att koka den med grönsaksbuljong istället för salt. Testa också gärna att tillsätta en nypa gurkmeja under kokningen, så får quinoan en fin gul färg. Fluffa upp quinoan med en gaffel efter kokningen.
 
På översta bilden i inlägget har vi quinoa kokad enligt förpackningens instruktioner men med tillägg av lite gurkmeja. När quinoan svalnat tillsattes blandade salladsblad, hackad persilja, morot, paprika, fänkål och soltorkad tomat. Dressing på citron och linfröolja. Även toppad med lite tahini.
 
Här blandades pressad citron, äppelcidervinäger, olivolja, salt, svartpeppar och cayennepeppar ner direkt i quinoan efter kokningen. Sedan tillsattes salladsblad, röd paprika, färsk basilika och strimlad morot och salladen toppades med avokado.
 
 
Här har vi quinoa kokad med lite salt och gurkmeja, blandade salladsblad och kokade rödbetor. Toppad med en krämig basilikadressing.
 
 
Och till sist quinoa kokad med lite gurkmeja och salt, blandade salladsblad, strimlad morot, vitkål stekt med lite tamari samt toppad med krämig basilikadressing.