Ok, detta är ingen "riktig" fudge, men den får ändå kallas det här eftersom den smakar lika gott och dekadent. Den här versionen är dock mycket hälsosammare än originalet, och den är även allergivänlig tack vare att den är fri från mjölk, gluten, ägg och nötter. Dessutom är den otroligt smidig att göra eftersom det bara är att mixa ihop ingredienserna och sedan låta fudgen stelna i frysen.
 
Gör den som lite mitt-i-veckan-lyx eller testa att äta den i helgen istället för vanligt godis. Njut!
 
 
Chokladfudge
 
20 g kakaosmör
3 dl (ca 15 st) färska dadlar, urkärnade
1 dl kokosflingor
1 krm äkta vaniljpulver
Nypa salt
3/4 dl kakao
 
1. Börja med att smälta kakaosmöret över ett vattenbad. Ställ åt sidan.
2. Mixa ihop alla resterande ingredienser i en matberedare tills en sammanhängande deg bildas. Tillsätt det smälta kakaosmöret och mixa igen.
3. Tryck ut degen i en liten form i silkon, eller i en vanlig form täckt med bakplåtspapper (en brödform fungerar bra). Ställ in att stelna i frysen.
4. Ta ur kakan ur formen och skär upp den i små fyrkanter. Förvaras i en burk i frysen.
 
 
 

I en ny studie som lyfts fram i British Medical Journal framkommer det att de som regelbundet äter starkt kryddad mat kan förlänga livet.

I studien framkommer att de som åt kryddstark mat en eller två gånger i veckan löpte 10 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med de som åt kryddstark mat mer sällan än en gång i veckan. I den testgruppen som var mest benägen att äta kryddstarkt, och åt kryddstark mat 3-7 gånger i veckan, löpte 14 procent lägre risk att dö i förtid.

Även dödlighet kopplad till särskilda sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar var lägre bland dem som var mer benägna att äta chilirik och kryddstark mat är något som undersökningen visar på. I studien framkom även att färsk chili gav den mest skyddande effekten.

Enligt Mai-Lis Hellenius, professor i att förebygga hjärtkärlsjukdomar vid Karolinska institutet, har studiens resultat även framkommit i tidigare undersökningar. Då visade det sig bl.a. att Capsaicin, en aktiv substans, som finns i chilipeppar, kan ha en antiinflammatorisk effekt. Det visade sig även kunna förbättra ämnesomsättningen och ha positiva effekter på bakteriefloran i magen.

Läs mer om undersökningen i länken nedan;

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-forskarron-stark-mat-forlanger-livet/

Källa: Dagens Nyheter

 
En varm och solig sommardag är ju tanken på en varm soppa oftast inte så lockande. Men en kall soppa kan däremot vara svalkande och uppfriskande. Den här tomatsoppan går snabbt att göra och passar därför bra när man vill ta vara på det fina vädret och inte stå i köket mer än nödvändigt. Tomat, paprika och gurka mixas med citron, vitlök och kryddor för mycket smak, samt med skalade hampafrön för extra krämighet och näringsämnen.
 
Vid tidsbrist - testa att använda råa tomater istället för ugnstillagade. Eller prova också att använda en ask passerade eller krossade tomater.
 
 
Kall Tomatsoppa
2 portioner
 
300 g färska små tomater (exempelvis plommon,cocktail eller körsbär)
1/2 stor eller 1 liten gurka
1 liten röd paprika
1/2 pressad citron
2 msk skalade hampafrön
3-4 msk tomatpuré
1 dl havremjölk eller annan mjölk
1 skalad klyfta vitlök
3 msk finhackad fryst eller färsk basilika
Örtsalt och svartpeppar efter smak
 
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna på längden och lägg dem med skalet nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga dem i ugnen i ca 30 minuter.
2. Mixa tomaterna med alla resterande ingredienser i en blender tills soppan är riktigt slät. Servera gärna med lite extra hackad basilika och några droppar olivolja. Ställ in i kylskåpet innan servering vid behov.