Fisk är ett nyttigt livsmedel och är därför bra att äta ofta, gärna två till tre gånger i veckan. Men tyvärr innehåller vissa fiskar höga halter av miljögifterna dioxin och PCB som kan vara skadliga för hälsan.

Fiskar med höga halter av dioxin och PCB:

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern
  • Strömming/sill från Östersjön
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern

Äter man fisk med höga halter av dioxin och PCB flera gånger i månaden under många år kan det innebära en ökad risk för förgiftningssymtom som beteendestörningar, påverka immunförsvaret, hormonsystemen och fortplantningen. Det kan även orsaka cancer. Men för den som vid enstaka tillfällen äter dessa fiskar är det inga problem.

Rådet är att kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande inte äter fisk med höga halter av dioxin och PCB mer än två till tre gånger per år. Miljögifterna som finns lagrade i kroppen kan även övergå till fostret och orsaka fosterskador vid en framtida graviditet.

Livsmedelsverket säger att odlad lax kan du äta flera gånger i veckan. Men eftersom olika fiskarter innehåller lite olika nivåer av både hälsosamma näringsämnen och miljögifter är det bra att variera sorterna.

Läs mer om östersjölax och odlad på Livsmedelsverkets sida, http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/fisk-och-skaldjur/rad-om-odlad-lax/

 
Dessa godisbitar smakar helt fantastiskt men är ändå väldigt enkla att göra när sötsuget sätter in. De ser också väldigt fina ut, speciellt när man biter i dem och ser de olika lagren av mörk choklad, karamelliknande dadel och ljus mandelmassa. Perfekt sötsak att bjuda på eller att njuta av framför en film med en stor kopp te.

Att söta med dadlar är inte bara gott, utan ger också så mycket hälsofördelar jämfört med vanliga sötsaker. Fastän dadlar är söta som godis innehåller de också massvis med nyttigheter som fibrer, antioxidanter och mineralämnen. Dadlar kan vara perfekt att ha till hands när man behöver snabb energi, till exempel före träning.
 
Njut!
 
 
Chokladdoppade Dadlar med Mandelfyllning
ca 15 st
 
1 dl sötmandlar
3 tsk flytande honung eller lönnsirap
ca 15 färska dadlar (antalet kan variera lite beroende på storlek)
50 g mörk choklad
 
1. Börja med att rosta mandlarna försiktigt i en torr stekpanna i några minuter.
2. Finfördela sedan mandlarna i en matberedare. Tillsätt honungen/sirapen och mixa tills mandelmassan är formbar.
3. Dela en dadel på längden och ta ur kärnan. Ta sedan en liten klick mandelmassa och forma den till en liten avlång klump. Lägg mandelmassan i ena halvan av dadeln och sätt sedan på andra halvan av dadeln igen.
4. Upprepa tills mandelmassan är slut.
5. Smält chokladen över ett vattenbad och rulla sedan dadlarna i chokladen. Lägg dem på ett fat täckt med bakplåtspapper och ställ in i kylen tills chokladen har stelnat, ca 1 timme.
6. Servera! Förvara i en burk i kylen.
 
 
Fyllda paprikor är en enkel och god rätt som kan varieras i det oändliga beroende på vad man har hemma. Här fylls paprikorna med linser i en tomatsås som blir härligt krämig tack vare tahini. Att ha lite riven morot i tomatsåsen ger ett väldigt gott resultat eftersom de ger lite sötma till såsen. Servera gärna paprikorna med en god och krispig sallad.
 
 
Fyllda Paprikor
4 portioner
 
2 dl torkade röda linser
2 medelstora morötter, grovrivna
5 dl vatten
500 g passerade tomater
2 msk tomatpuré
3 msk finhackad basilika
1 tsk torkad timjan
2 tsk tamari eller sojasås
Salt och svartpeppar efter smak
Nypa gurkmeja
2 msk rinnig tahini
4 paprikor

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka linserna och morötterna i vattnet i en medelstor kastrull i ca 10 minuter tills vattnet är absorberat.
3. Tillsätt passerad tomat, tomatpuré och alla kryddor. Koka i ytterligare 10 minuter och rör om ibland.
4. Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt tahinin och rör om ordentligt.
5. Dela paprikorna på längden och ta bort kärnhusen och skaften. Lägg sedan halvorna på en bakplåtspappersklädd plåt och fyll dem med linsröran. Toppa med lite färsk timjan eller basilika om du vill.
6. Tillaga i ugnen i 15-30 minuter, beroende på önskat tuggmotstånd i paprikorna.