Den här lasagnen är lite annorlunda, men så otroligt god! Den innehåller varken kött, pasta, mjölk eller ost och passar därför glutenintoleranta, laktosintoleranta, mjölkproteinallergiker, vegetarianer/veganer och självklart alla andra också.
 
Glöm inte att blötlägga cashewnötterna några timmar innan du börjar. Smaklig måltid!
 
 
Vegansk och Glutenfri Lasagne
4 portioner
 
Tomatsås med spenat och svarta bönor
Matfett till stekning
2 vitlöksklyftor
1 grön chilipeppar
2 morötter
1 ask passerade tomater (500 g)
2 msk hackad färsk eller fryst basilika
Salt, svartpeppar och paprikapulver efter smak
ca 200 g fryst hackad spenat
1 ask svarta bönor

1. Pressa eller riv vitlöken. Dela chilin på längden, kasta bort kärnorna och hacka chilin smått. Skala och grovriv morötterna. Hetta upp matfettet i en kastrull och fräs vitlök, chili och morot några minuter under omrörning.
2. Tillsätt passerad tomat och alla kryddor. Låt koka i ca 10 minuter (gör cashewosten under tiden).
3. Tina spenaten och lägg den sedan i en trådsil och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Tillsätt spenaten till tomatsåsen. Skölj av bönorna och tillsätt även dem till tomatsåsen. Ta bort såsen från plattan.

Cashew cream cheese
2 dl cashewnötter (naturella och orostade)
1/2 pressad citron
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 krm riven muskot

1. Blötlägg cashewnötterna i minst fyra timmar i en skål med vatten i kylskåpet.
2. Lägg cashewnötterna i en matberedare tillsammans med alla övriga ingredienser. Mixa tills blandningen är helt slät, det kan ta upp mot 4-5 minuter.

Bygga ihop lasagnen:
2 medelstora zucchinier

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär bort topparna på båda zucchinierna. Dela dem sedan på mitten. Skär sedan så tunna "plattor" som möjligt på längden.
3. Lägg ett tunt lager tomatsås i botten av en ugnsform alternativt 2 brödformar. Fortsätt sedan i denna ordning: zucchiniplattor, tomatsås, cashew cream cheese, zucchiniplattor, tomatsås, zucchiniplattor, tomatsås, cashew cream cheese. Som du ser är det bara två lager cashew cream cheese. Den är också väldigt tjock, så den kan klickas ut snarare än bredas ut. Använd bara ett tunt lager tomatsås varje gång, annars räcker den inte.
4. Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter.
 
 
Dessa små mellanmålsbollar är perfekta att ta med i en liten burk i väskan till jobbet eller gymmet. Basen utgörs av havregryn, mandlar och dadlar, och sedan smaksätts bollarna med kanel, kardemumma och nyponpulver. Både gott och nyttigt! Nyponpulvret kan dock utelämnas om man inte har det hemma.
 
 
Dadel och havrebollar med kanel och nypon
 
2 dl havregryn
1 dl sötmandel
10 stora och saftiga färska dadlar
1 tsk kanel
2 tsk nyponpulver
1/2 tsk kardemumma
1 tsk virgin kokosolja

Mixa alla ingredienser i en matberedare tills en kletig deg bildas. Rulla till små bollar som förvaras i kyl eller frys.
 
 

Nu utökar vi världskartan, med fler distanselever på våra utbildningar, runt om i världen!