Bildkälla: Pixabay

Att göra egna grönsaksinläggningar har blivit väldigt populärt. Det man bör tänka på är att det finns en risk för att inläggningarna, som kan föra med sig jordbakterien Clostridium botulimun, kan leda till botulism om detta inte görs på rätt sätt.

Bakterien Clostridium botulinum är en jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp. Den förökar sig bara när det inte finns syre. Den kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till. Botulinumtoxin kan leda till botulism, även om det är ovanligt. Botulism är en förgiftning som kan vara livshotande om den som drabbas inte snabbt får sjukvård.

Läs mer om Livsmedelsverkets råd här om hur du på ett säkert sätt kan lägga in grönsaker:

https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/uppdaterade-rad-om-hur-du-lagger-in-gronsaker-sakert-och-undviker-botulism?ll=1

 

 

#bergklinteducation #distansutbildning #kostrådgivare #kostrådgivning #livsstilsrådgivare #utbildning #distansstudier #hälsocoach #hälsoinspiratör #kost #kostråd #hälsa #hälsosam #hälsovård #livsstil #nutrition #näringslära #mat #välmående #träning #frisk #måbra #näringochhälsa #diplomerad #licensierad #distans #distansundervisning,

Kommentera

Publiceras ej