Vitamin C behövs bland annat för:

  • Ett väl fungerande immunförsvar
  • Att verka som antioxidant.
  • Bildning av kollagen, finns i brosk, slemhinnor och hud
  • Att hjälpa till och bygga upp benvävnad
  • Att underlätta järnupptaget från maten
  • Att delta vid omvandling av kolesterol till gallsalter

Bra källor
C-vitamin finns framför allt i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter.
Paprika, apelsin, broccoli, vitkål, papaya och jordgubbar.
Även potatis, tomat, gröna ärtor och kålrot är goda källor till vitaminet.

Brist
Det är i dag ovanligt med brist på C-vitamin i Sverige. Lindrig brist kan ge blödningar i tandköttet och försämrad sårläkning samt trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan i sällsynta fall ge skörbjugg - en väldigt ovanlig bristsjukdom.

Överdosering
Enligt Livsmedelsverket finns det inget som tyder på att höga intag (>1000 milligram per dag) riskerar att ge allvarliga skador som cancer eller fosterskador. Däremot kan höga intag orsaka till exempel diarré och möjligtvis också njursten hos känsliga personer.

Värmekänsligt
Tänk på att C-vitamin är värmekänsligt. Om mat hålls varm länge eller värms upp upprepade gånger minskar mängden C-vitamin i maten.

 
c-vitamin, vitaminer,