Bildkälla: iStock

Fullkorn minskar risken att drabbas av kostrelaterade sjukdomar som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 samt vissa cancersjukdomar.

Fullkornsprodukter är rika på både vitaminer och mineralämnen som bland annat järn, kalium, magnesium, folat (folsyra) och antioxidanter som till exempel E-vitamin och fenoler.

Eftersom fullkorn även innehåller ett ämne som kallas växtsteroler, som leder till ett minskat upptag av kolesterol i tarmen, sänks även halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet.

Genom att fullkornsprodukter innehåller mycket kostfibrer kan det leda till ett sänkt blodtryck vilket i sin tur leder till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom.

Livsmedel som innehåller fullkorn är bland annat olika sorters gryn, som havregryn och rågflingor, matkorn, matvete. Även grovt bröd och knäckebröd är goda källor.

 

 

#bergklinteducation #distansutbildning #kostrådgivare #kostrådgivning #livsstilsrådgivare #utbildning #distansstudier #hälsocoach #hälsoinspiratör #kost #kostråd #hälsa #hälsosam #hälsovård #livsstil #nutrition #näringslära #mat #välmående #träning #frisk #måbra #näringochhälsa #diplomerad #licensierad #distans #distansundervisning,

Kommentera

Publiceras ej