Vitkål är otroligt billigt, nyttigt, miljövänligt och gott. Kan det bli bättre? Här smaksätts vitkålen med massvis med kryddor, vitlök och ingefära. Minska på dessa i receptet för mindre hetta. Receptet innehåller även mungbönor som är rika på vegetabiliskt protein och mineraler, men andra bönor eller linser fungerar självklart lika bra. När vitkålen är så här smakrik och färgglad kan den ju vara riktigt festlig!

Här används en halv röd paprika för lite extra färg. Utelämna paprikan för en ännu billigare och miljövänligare rätt.
 
 
Kryddig Vitkål med Mungbönor
4-6 portioner
 
1/2 litet till medelstort vitkålshuvud
Olja till stekning
Nypa salt
2 stora vitlöksklyftor, rivna eller pressade
2 tsk riven färsk ingefära
2 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 krm cayennepeppar
6 dl kokta mungbönor*
1/2 röd paprika, finhackad
2 dl vatten
Salt och peppar efter smak
1 msk kokossocker eller flytande honung
1 pressad lime

1. Skär vitkålen i tunna strimlor.
2. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Stek vitkålen i oljan tillsammans med en nypa salt tills vitkålen börjar mjukna och krympa i storlek, ca 7-10 minuter. Rör om ibland och kontrollera att vitkålen inte bränns.
3. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja, spiskummin, kanel och cayennepeppar. Rör om och stek i ytterligare ett par minuter.
4. Tillsätt kokta mungbönor, paprika, vatten salt och peppar. Sätt på locket på kastrullen och låt allt stå och puttra i ca 10 minuter.
5. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kokossocker/honung och pressad lime.
6. Servera med t.ex råris, quinoa, bulgur eller bröd.

*Att koka mungbönor: Skölj bönorna och blötlägg dem i ca 8 timmar. Koka dem sedan i nytt vatten i 12 minuter. Koka gärna en stor sats, dela upp i portioner och frys in. Jättesmidigt att ha hemma!
 
Spara