I kroppen utgör jod en del av sköldkörtelhormonerna vilka reglerar ämnesomsättningen som stimulerar kroppens tillväxt och utveckling.

Källor till jod

Fisk, skaldjur och ägg innehåller mycket jod. För att befolkningen i Sverige ska få i sig tillräckligt med jod berikas bordsalt med jod sedan 1930-talet. Läs på förpackningen om ditt salt innehåller jod.

Brist

Brist på jod kan leda till struma, en förstoring av sköldkörteln. Detta har tidigare varit en vanlig sjukdom i Sverige, men efter införandet av jodberikning av salt minskade förekomsten. Globalt sett är jodbrist fortfarande ett problem i många länder. Jodbrist kan även leda till hypotyreos, nedsatt funktion i sköldkörteln. Det innebär att ämnesomsättningen går ner och börjar arbeta på sparlåga och det kan leda till viktuppgång, nedsatt kroppstemperatur och ödem - en vätskeansamling i huden.

Jod är viktigt under graviditeten för god utveckling hos fostret, brist kan leda till skador på nervsystemet.

Överdosering

Överdosering av jod kan orsaka hormonrubbningar och leda till att man utvecklar hypertyreos ”giftstruma”. Algprodukter kan innehålla skadligt höga halter och bör därför intas med försiktighet vid graviditet och amning.

Rekommendation

Rekommendationen för personer över 10 år är 150 mikrogram jod per dag. Genom att äta en portion kokt torsk på 125 gram får du i dig ca 340 mikrogram jod, vilket ger mer än det dubbla rekommenderade dagsintaget.