Många svenskar lider brist på D-vitamin som är viktigt att få i sig tillräckligt av för att motverka ett flertal olika sjukdomar. Den dosen D-vitamin som man får i sig under sommaren, genom att vitaminet bildas i huden när man vistas i solen, täcker inte behovet för hela året.

I kroppen behövs D-vitamin för

  • Uppbyggnad av benvävnad som tänder och skelett
  • Att stärka immunförsvaret
  • Att motverka inflammationer, vissa autoimmuna sjukdomar och olika cancersjukdomar
  • Att motverka hjärt- och kärlsjukdomar
  • Reglering av kalciumnivån i blodet
  • Att tillgodogöra sig kalcium och fosfor från tarmen

Livsmedel som främst innehåller D-vitamin

  • Fisk, speciellt fet fisk som lax, sill och makrill.
  • Berikade mejeriprodukter.
  • Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Är kosttillskott nödvändigt?

Om man äter fet fisk regelbundet och D-vitaminberikade livsmedelsprodukter får de flesta i sig tillräckligt med D-vitamin. Vet man med sig att man inte äter denna typ av kost kan det vara befogat med ett extra tillskott av vitaminet. Framför allt äldre kvinnor kan behöva ett extra tillskott av vitaminet under den mörka delen av året för att förebygga att drabbas av benskörhet.

Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin är:

  • 10 mikrogram per dag för barn, vuxna
  • 20 mikrogram per dag för personer över 75 år

Läs mer om olika vitaminer och mineraler i Din Hälsoguide – Vitaminer, Mineraler & Antioxidanter

https://www.vulkanmedia.se/din-halsoguide-vitaminer-mineraler-antioxidanter/

 

#bergklinteducation #distansutbildning #kostrådgivare #kostrådgivning #livsstilsrådgivare #utbildning #distansstudier #hälsocoach #hälsoinspiratör #kost #kostråd #hälsa #hälsosam #hälsovård #livsstil #nutrition #näringslära #mat #välmående #träning #frisk #måbra #näringochhälsa #diplomerad #licensierad #distans #distansundervisning,

Kommentera

Publiceras ej