Vad betyder alla olika märkningar på livsmedlen i butikerna? Vad innebär egentligen Nyckelhålet, KRAV, Fairtrade, Rainforest Alliance, Äkta Vara etc? I denna serie kommer vi att försöka förklara på ett överskådligt sätt vad olika märkningar betyder, vilket förhoppningsvis kommer underlätta lite för dig i mataffären.

 
Produktmärkningen Fairtrade (tidigare Rättvisemärkt) har syftet att ge odlare och anställda i utvecklingsländer förbättrade ekonomiska villkor genom kriterier för högre löner och minimipris som överstiger produktionskostnaden. Utöver detta får odlarna även en extra premie som används till att utveckla lokalsamhället, t ex till skolor och hälsovård. Förutom förbättrade ekonomiska villkor ska kriterierna också främja demokratin och hänsyn till miljön samt motverka barnarbete. Barn under 15 år får inte anställas, och alla anställda har rätt att gå med i fackföreningar.
 
Ekologisk odling är inget krav för produkterna, men en producent som använder Fairtrade-märket måste arbeta för minskad miljöpåverkan. Dessutom får producenterna ett högre pris för varan, utöver minimipriset och premien, om den är ekologisk, vilket ska fungera som en uppmuntran att använda ekologisk odling. De flesta Fairtrade-märkta produkterna i Sverige är ekologiska.