Bildkälla: Thinkstock

Potatis som blivit grönfärgad innehåller ett giftigt ämne som kallas glykoalkaloider. Ämnet bildas när potatisen utsätts för ljus. Om man äter mycket grön potatis kan man bli sjuk.

Gifter i potatisen kan även bildas av andra faktorer, både före och efter skörd. Potatissort, växtförhållanden, lagring, hantering och förvaring är faktorer som kan påverka innehållet av glykoalkaloider i potatisen.

Några tips för att minska risken att få i sig giftet:

  • Skär alltid bort gröna eller skadade delar av potatisen med god marginal.
  • Om potatisen är grön rakt igenom eller har stora skador, släng den.
  • Skala alltid potatis som ges till barn under ett år, även färskpotatis. Färskpotatis innehåller relativt höga halter glykoalkaloider, och högst halter finns i skalet.
  • Förvara potatisen mörkt så håller du nere halten glykoalkaloider.
  • Att skala potatisen minskar mängderna eftersom det mesta av glykoalkaloiderna sitter i eller närmast under skalet.
  • Ett bra råd om du odlar potatis är att se till att den är ordentligt kupad. Att kupa potatisen innebär att lägga upp jord runt plantan så att knölarna skyddas från solljus.

Källa: Livsmedelsverket

 

Du kan läsa mer i länken nedan:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/glykoalkaloider

 

#bergklinteducation #distansutbildning #kostrådgivare #kostrådgivning #livsstilsrådgivare #utbildning #distansstudier #hälsocoach #hälsoinspiratör #kost #kostråd #hälsa #hälsosam #hälsovård #livsstil #nutrition #näringslära #mat #välmående #träning #frisk #måbra #näringochhälsa #diplomerad #licensierad #distans #distansundervisning,

Kommentera

Publiceras ej