Att göra egen choklad kunde knappast vara enklare! Den här chokladen behöver inte tempereras eller genomgå andra tidskrävande processer. Istället är det bara att smälta kakaosmör som sedan blandas med råkakao, lite sötning och eventuellt lite vanilj och salt. Dessutom är den otroligt god!
 
Kakao, och speciellt råkakao (orostad kakao), är en fantastisk källa till antioxidanter. Den här chokladen är dessutom låg i sockerinnehåll ,vilket gör att den verkligen kan avnjutas med gott samvete. Toppa gärna chokladen med hackad torkad frukt eller hackade nötter innan den stelnar för lite extra lyx.
 
 
Choklad
 
50 g kakaosmör
4-5 msk råkakao (eller vanlig kakao)
1-2 tsk lönnsirap eller kokossirap
1/2 krm äkta vaniljpulver
Liten nypa salt

1. Smält kakaosmöret försiktigt i en skål över ett vattenbad. Ta bort från spisen så fort kakaosmöret har smält.
2. Häll kakaosmöret i en liten skål. Blanda ner kakao, sirap, vaniljpulver och salt. Rör om ordentligt.
3. Häll upp chokladsmeten i små pralinformar, eller häll upp den i en liten form med kanter täckt med bakplåtspapper för att göra en chokladkaka. Toppa gärna chokladkakan med exempelvis hackade mandlar, hackade torkade fikon, hackade torkade dadlar, torkade granatäppelkärnor, gojibär, kokoschips, kakaonibbs etc.
4. Låt chokladen stelna helt i kylskåp innan pralinerna tas ur sin form eller chokladkakan bryts i bitar.
 

Kommentera

Publiceras ej