![](https://cdn1.cdnme.se/3143009/9-3/bonor_och_linser__67a9af79ddf2b35bb0351d69.jpg)
Intresset av att äta mer vegetarisk kost har ökat på senare tid och allt fler väljer att äta baljväxter i stället för animalier. De vegetariska alternativen är ett smart alternativ för att värna om miljön och många väljer även dessa livsmedel framför kött då det även kan påverka hälsan mer positivt. En del äter bara vegetarisk/vegansk kost medan andra varvar sina måltider med att exempelvis ha ett par helvegetariska dagar eller måltider i veckan.
Då baljväxter, förutom alla nyttigheter, även innehåller lektiner kan det orsaka förgiftning. Om man exempelvis äter otillräckligt kokta baljväxter så kan det bland annat leda till illamående, kräkningar, diarré och även magsmärtor som kan hålla i sig under ett flertal timmar. Det är därför av stor vikt att man kan hantera och tillaga baljväxterna på rätt sätt för att undvika att bli förgiftad av lektinerna.
Läs mer hos Livsmedelsverket https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/lektiner
![](https://cdn3.cdnme.se/3143009/7-3/bergklint_education_logga_liten_53284dda2a6b2290f2df9ac5.jpg)
Kommentera