NITRAT KAN OMVANDLAS TILL NITRIT
Spenat innehåller nitrat som kan omvandlas till nitrit av bakterier när den förvaras länge i rumstemperatur. Detta gäller även andra gröna bladgrönsaker, så som sallad och ruccola, samt rödbeta. Nitrat och nitrit är kvävehaltiga ämnen som vi får i oss genom maten och dricksvattnet. Nitrat kan även omvandlas till nitrit i kroppen. Nitrat och nitrit kan vara skadligt vid för höga intag och bl.a. kan förmågan att transportera syre i blodet försämras.
Den mängd nitrit som bildas vid nedkylning är liten under förutsättning att nedkylningen gjorts på rätt sätt.

SNABB NEDKYLNING ÄR BÄST
Om man vill spara en maträtt med spenat bör man kyla den snabbt efter tillagningen, till exempel att den får svalna i vattenbad och sedan flyttas till kylskåp eller frys. Då ombildningen av nitrat till nitrit är liten är det ingen fara att värma upp maträtter med spenat i igen.

INTE GRÖNA BLADGRÖNSAKER TILL SPÄDBARN
Spädbarn, upp till ett års ålder, bör inte äta rödbeta, spenat eller andra gröna bladgrönsaker i större på grund av risken med nitrit. Spädbarn kan inte bryta ner nitrit på samma sätt som äldre barn och vuxna.

Källa: Livsmedelsverket
 
 
 
#bergklinteducation #distansutbildning #kostrådgivare #kostrådgivning #livsstilsrådgivare #livsstilscoach#utbildning #distansstudier #hälsocoach #hälsoinspiratör #kost #kostråd #hälsa #hälsosam #hälsovård #livsstil #nutrition #näringslära #mat #välmående #träning #frisk #måbra #näringochhälsa #diplomerad #licensierad #distans #distansundervisning #tävling #tävla #vinn #tävlingar #tävlaochvinn #tävlingsdags #tävlingstips #giveaway #ekologiskt #ekologisk # rawfood #rawfoodprodukter #råvarubutiken #natessen,

Kommentera

Publiceras ej