
Det finns flera livsmedel, som en del äter relativt ofta, med sitt ursprung från växter och växtdelar som naturligt innehåller ämnena cyanogena glykosider och som kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid. Några exempel är linfrön, aprikoskärnor, bittermandel och kassava (maniok). I linfrön finns det exempelvis mer av ämnet i krossade linfrön, vilka därför ska intas med försiktighet.
Livsmedelsverket, SLV, har nu uppdaterat sina råd om ämnet och du kan läsa mer om det på deras hemsida, https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/livsmedelsverket-uppdaterar-rad-om-linfron-aprikoskarnor-bittermandel-och-kassava?ll=1
Förutom ovanstående livsmedel har även rekommendationerna gällande chiafrön ändrats. Chiafrön är ett så kallat "nytt livsmedel" och det finns därför särskilda lagar för hur det får användas och i vilken mängd. För en tid sedan beslutades att helt ta bort de tidigare mängdbegränsningarna av chiafrön i lösvikt och i frukt/bär/nöt/frö-blandningar. Fler användningsområden blev också tillåtna, nu är till exempel användningen av chiafrön i puddingar som inte upphettats över 120 grader tillåten, som tidigare varit otillåtet.

Kommentera