Smoothies och grönsaksjuicer i alla dess former blir allt mer populärt då det är ett bra sätt att få i sig många viktiga näringsämnen. Det man bör tänka på är att gröna blad, som exempelvis sallad, spenat och ruccola och rödbetor innehåller mycket nitrat som kan vara farligt för barn under ett år. Små barn är speciellt känsliga för nitrat och nitrit eftersom de lättare drabbas av sjukdomen methemoglobinemi vilket innebär att förmågan att transportera syre i blodet försämras. Livsmedelsverket ger sedan tidigare rådet att vänta med att ge gröna bladgrönsaker tills barnet är ett år. Livsmedelsverkets nya råd är nu även att vänta med rödbetsjuice tills barnet är ett år. Därefter kan man successivt öka mängden.

Även äldre barn och vuxna ska vara lite försiktiga med att inta för höga halter av nitrat/nitrit och en sak man kan tänka på är att grönsaksjuicer, smoothies samt rätter tillagade av dessa livsmedel inte ska stå framme i rumstemperatur under längre tid för att minska omvandling till nitrit i maten.

Livsmedel där man kan finna nitrat/nitrit!
Nitrat finns bland annat naturligt i gröna bladväxter som till exempel spenat, sallad och ruccola. Nitrit finns också naturligt i grönsaker, men i mycket mindre mängder än nitrat.
Nitrat och nitrit kan finnas i dricksvatten från egen brunn.
Nitrat och nitrit kan finnas i de livsmedel där tillsatserna är godkända, till exempel i charkprodukter.

Läs mer om Livsmedelsverket nya råd om nitrat och nitrit https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/nya-rad-om-nitrat-och-nitrit2?ll=1

 
nitrat, nitrit, smoothie,

Kommentera

Publiceras ej