Man hör ofta att för att hålla hjärta och kärl friska är det bra att äta en kost med bra fettkvalitet. Men vad innebär då fettkvalitet?

En kost med god fettkvalitet innebär i stora drag att man äter mer omättade fetter, som enkel- och fleromättade fetter, och mindre mättade fetter och transfetter. Hjärt- och kärlhälsan påverkas dock av fler faktorer än fettet i kosten, exempelvis har även kostens innehåll av fibrer, frukt och grönt betydelse, samt alkohol- och sockerkonsumtion och hur mycket man motionerar och hur mycket man väger.
 

Hälsosamma omättade fettsyror, enkel- och fleromättade, finns bland annat i:

  • Fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner
  • Oljor och flytande margarin
  • Nötter och frön
  • Avokado och oliver

Mättat fett, som vi bör äta mindre av, finns bland annat i:

  •  Fet mjölk, yoghurt och fil
  •  Hårda matfetter
  •  Ost
  •  Feta kött- och charkprodukter som korv och bacon
  •  Grädde, glass och bakverk
  •  Choklad
  •  Kokos- och palmolja

Transfett är en annan typ av fett som kan bildas vid härdning, vilket innebär att växtoljor omvandlas till hårdare fetter i livsmedelsindustrin. Om oljorna då inte härdas fullt ut bildas transfetter, och därför kan det vara bra att se upp för ”delvis härdat fett” i innehållsdeklarationer. Dessa transfetter, som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom, kan finnas i:

  • Kex och kakor
  • Snacks som chips och ostbågar
  • Även naturligt i feta mejeriprodukter och kött från kor och får

För en bättre fettkvalitet kan du:

  • Välja lättvarianterna (0,5 %) av mjölk, yoghurt och fil, eller växtbaserade varianter som havre- och sojadryck
  • Byta hårdost med hög fetthalt till 17 %, den innehåller även mer kalcium
  • Variera såser gjorda på grädde och crème fraiche med exempelvis tomatsås, eller byta till magrare mejerialternativ eller växtbaserad matlagningsgrädde
  • Byta påläggskorven till exempelvis makrill i tomatsås, hummus eller mosad avokado
  • Välja olja och flytande margarin i matlagningen istället för smör och hårt margarin
  • Välja magert (nyckelhålsmärkt) kött istället för charkuterier
  • Byta ut köttet till fisk eller vegetariska alternativ ibland
  • Gärna äta mer nötter och frön
  • Begränsa intaget av färdigköpta kakor, kex och kaffebröd samt friterad mat, chips, choklad, godis, ostbågar, efterrätter och bakverk

Tänk på att skapa en balanserad livsstil där det handlar mer om att skapa bra dagliga vanor och balans i vardagen. Man väljer då att äta livsmedel med mer omättade fetter, och spara de mindre näringsriktiga alternativen till speciella tillfällen eller exempelvis till helgen. Detta betyder inte att man aldrig någonsin ska äta livsmedel som innehåller mycket mättat fett eller transfetter.

 

 
fett, fettsyror, mättat fett, omättat fett,

Kommentera

Publiceras ej