Snart är det dags för alla läckra julbord att dukas upp. För att göra jultallriken lite mer hälsosam finns det många goda, läckra och vitaminrika livsmedel att välja på. Fyll tallriken med mycket grönt och välj gärna fisk istället för kött. Njut av maten och välj gärna små portioner för att kunna testa på så mycket som möjligt på julbordet!

Feta fiskar
Lax och sill är fullproppade med omega-3 samt D-vitamin.

Lutfisk
Denna fiskinnehåller även den en hel del nyttiga vitaminer och mineraler som D-vitamin, selen och kalcium.

Bönor och linser
Lägg även till bönor och linser, som är väldigt näringsrika, på jultallriken.  De innehåller en hög halt av fiber och ett flertal olika vitaminer och mineraler.

Kålsorter
Brunkål, rödkål, brysselkål och grönkål innehåller massa antioxidanter som finns i E- och C-vitamin och betakaroten., vilket ger ett gott skydd mot fria radikaler.

Rödbetor
Ett bra val på julbordet med ett högt fiberinnehåll och som är även fullproppad med antioxidanter.  Innehåller även folat, kalium, kalcium c-vitamin och järn.

Ägg
Är fullproppat med de flesta olika näringsämnen som vi behöver få i oss förutom C-vitamin.

Frukt och bär
Välj även att äta mycket av frukt och bär som också innehåller mycket av antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Nötter
Välj nötter som julgodis. Genom att välja att äta så många olika sorter som möjligt så får du i dig så många olika vitaminer och mineraler som möjligt. Innehåller även en hel del nyttiga fetter.

Torkad frukt
Dadlar och fikon kan också vara ett bättre alternativ till julgodiset genom  sitt höga fiberinnehåll och innehåll av olika vitaminer och mineraler. Tänk på att torkad frukt även innehåller en hel del socker.

Mörk choklad
Ät mer av mörk choklad som innehåller en högre halt av kakao och mindre socker än den ljusa chokladen.

 

 
 

Kommentera

Publiceras ej