Det finns två former av järn i maten: hemjärn som endast finns i animaliska livsmedel och icke-hemjärn som finns i vegetabiliska livsmedel. Det är enklare för kroppen att tillgodogöra sig hemjärnet som finns i animaliska livsmedel.

I maten finns det ämnen som både stimulerar och hämmar upptaget av järn och det är balansen mellan dessa som avgör hur mycket järn kroppen tar upp.

Hur icke-hemjärn, som finns i vegetabilier, tas upp bäst i kroppen påverkas mest och framförallt av fytinsyra. Fytinsyra finns i livsmedel som i sig är goda järnkällor, såsom grovt bröd, müsli, baljväxter, nötter och frön. För personer med låg järnstatus är det bättre att välja surdegsbröd och långtidsjäst fullkornsbröd då fytinsyra bryts ner genom långtidsjäsning och vid surdegsjäsning.

Den hämmande effekten av fytinsyra kan även motverkas av andra livsmedel som stimulerar och ökar upptaget av järnet i kroppen som exempelvis ”köttfaktorn” som finns i kött och fisk, organiska syror (jästa sojasåser och mjölksyrade grönsaker) samt C-vitamin.

Tänk på att även kaffe, te samt kalcium påverkar järnupptaget negativt.

Kommentera

Publiceras ej