Linsgrytor är den perfekta snabba vardagsmaten, speciellt nu under vinterhalvåret när man ofta är sugen på något varmt när man kommer in från kylan. Här kombineras röda linser med broccoli och ärtor och med värmande kryddor som gurkmeja, ingefära och spiskummin. Grytan får även lite extra krämighet av tahini (sesampasta). Något som är bra är att grytan smakar lika gott återuppvärmd, och är därför perfekt för att göra en stor mängd och göra matlådor till jobbet.
 
Servera gärna grytan med mathavre, råris eller en bit gott surdegsbröd.
 
 
Linsgryta med broccoli, ärtor och tahini
4 portioner
 
3 dl röda linser
12 dl vatten
1 tsk örtsalt
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och riven
2 små broccoli (500 g), hackade i bitar
2 dl frysta gröna ärtor
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk starkt paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
2 tsk tamari eller sojasås
3 msk tahini + 1 dl vatten
Mer örtsalt efter smak

1. Börja med att koka upp linserna med vatten och örtsalt i en stor kastrull. Sänk värmen och låt koka under lock i ca 10 minuter.
2. Tillsätt alla kryddor, broccoli, ärtor och tamari. Koka upp lite vatten och rör ut tahinin i vattnet innan den också tillsätts till grytan. Rör om ordentligt. Koka i ytterligare 10 minuter under lock.
3. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer örtsalt. Servera, gärna med lite extra tahini på toppen.
 

Kommentera

Publiceras ej