De här pepparkakorna är både glutenfria och mjölk- och äggfria, vilket gör att de kan avnjutas av både glutenintoleranta, mjölkallergiker, äggallergiker och veganer (dvs nästan alla!). De är också lite hälsosammare än originalet eftersom de är bakade på fullkornsmjöl av bovete och havre istället för vanligt vitt mjöl, samt så är de sötade med lönnsirap och kokossocker istället för vitt socker och vanlig sirap. Dessutom är de bakade på kokosolja istället för smör eller margarin. MEN de är ändå så otroligt goda och juliga... Njut!
 
 
Pepparkakor (veganska & glutenfria)
2 plåtar
 
3 1/2 dl havregryn (använd ren havre för helt glutenfri variant)
3 dl bovetemjöl + mer till bakbordet
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl kokossocker
2 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskryddor
1 dl kokosolja, mjuk men inte smält
1 dl lönnsirap
1/2 dl växtmjölk

1. Börja med att mixa havregrynen till ett mjöl i matberedaren. Tillsätt bovetemjöl, fiberhusk, kokossocker, bakpulver och pepparkakskryddor och mixa igen.
2. Tillsätt kokosolja, lönnsirap och mjölk och mixa igen till en deg. Degen kommer att vara mycket lösare än "vanlig" pepparkaksdeg, men få inte panik! Den kommer att tjockna och stelna i kylen.
3. Lägg degen i en skål i kylskåp i ca 2 timmar eller tills den är ganska hård och formbar.
4. Kavla ut en bit av degen på bakbord mjölat med bovetemjöl. Använd generöst med mjöl då degen lätt fastnar. Resten av degen förvaras helst i kylen tills den ska användas.
5. Ta ut kakor med pepparkaksformar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 7 minuter, eventuellt kortare tid för små pepparkakor. Låt svalna på galler.
 

Kommentera

Publiceras ej