Nu när påsken nalkas så passa på och njut när du äter ägg fullspäckade med nyttiga näringsämnen som vi behöver för att växa och må bra. Ägg innehåller fullgoda proteiner, viktiga fettsyror och många av de vitaminer, mineraler och antioxidanter vi dagligen behöver. Några näringsämnen som finns i ägg är E-vitamin, selen, D-vitamin, folat, B12 samt omega 6 och omega 3.

E-vitamin har framförallt en funktion som antioxidant i kroppen, det vill säga den utgör ett skydd för angrepp av fria radikaler. E-vitamin skyddar de fleromättade fetterna som finns i cellväggarna och därför är behovet av E-vitamin kopplat till hur mycket fleromättat fett vi äter.

Selen är en mineral och har även den en viktig roll som antioxidant. Den ingår bland annat i enzym som skyddar cellerna mot oxidation, samverkar med E-vitamin och deltar i immunförsvaret.

D-vitamin får vi främst i oss via fet fisk och genom att solen lyser på huden, men det finns även i ägg. Ett ägg ger cirka 12 procent av dagsbehovet av D-vitamin. Detta är en vitamin som har stor betydelse för skelettets uppbyggnad och hållfasthet. För lite D-vitamin kan ge ”engelska sjukan” hos barn eller osteomalaci, benuppmjukning, hos vuxna. Engelska sjukan visar sig som mjukt och missformat skelett. Nyare forskning tyder på att D-vitamin även har betydelse för uppkomst av andra sjukdomar.

Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar och brist ger blodbrist eller anemi. Under en graviditet ökar behovet av folat eftersom en ökad cellbildning sker. Låga halter av folat i blodet vid en graviditet kan ge ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.

B12 är med vid tillverkningen av en del aminosyror som behövs när nya celler bildas. B12 samarbetar med folat i processer som arbetar för att ta fram ämnen som påverkar hjärnans och nervsystemets funktion.

Ägget består till dryga 12 procent av protein och innehåller alla de essentiella, livsnödvändiga, aminosyrorna, vilka kroppen själv inte kan tillverka och vi behöver därmed få i oss dem via maten. Det mesta av proteinerna finns i vitan, men även gulan innehåller protein.

Även fettsyrorna i ägg är av god kvalitet och består till stor del av enkelomättade fettsyror. Ägg innehåller även både omega 6 och omega 3 fettsyror.

Omega 6 och omega 3 är viktigt att få i sig via maten eftersom kroppen inte kan bilda dessa själv. De behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler, de påverkar reglering av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar.

Kommentera

Publiceras ej