Mandelmjölk eller annan mjölk på nötter eller frön är väldigt enkelt att göra själv hemma. Förutom sötmandel kan detta recept användas även för hasselnötter, valnötter, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor.
 
Positvt med att göra sin egen nötmjölk är att man slippper socker och andra tillsatser som ofta finns i de köpta varianterna. Negativt kan vara att man går miste om kalciumberikningen som finns i en del köpta nötmjölksprodukter. Sötmandlar innehåller dock en del naturligt kalcium. En mycket kalciumrik mjölk får man om man använder oskalade sesamfrön istället, men den mjölken får en ganska stark sesamsmak som man kan behöva vänja sig vid.
 
Mjölken kan användas som vanlig mjölk och har en god men ganska svag mandelsmak. Den kan drickas som den är eller till exempel användas i smoothies, på frukostflingorna, i gröten eller i matlagning.
 
 
Mandelmjölk
2 dl sötmandlar
Vatten till blötläggning
1 liter vatten till mixning

1. Blötlägg mandlarna i en skål med vatten i kylskåp i några timmar eller över natten.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj mandlarna i en trådsil.
3. Lägg mandlarna i en mixer/blender eller i en matberedare och mixa dem några sekunder med 1 dl vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet och mixa en liten stund till, i ca 30-60 sekunder.
4. Häll mandelmjölken genom en trådsil (eller en nötmjölkspåse om du har en sådan) till en skål. Tryck med en sked på mandelresterna så att all mjölk pressas ur. Häll sedan upp mandelmjölken på en glasflaska (här är det bra att ha en tratt), stor glasburk med lock eller en tillbringare med lock. Skaka före användning.
 

Kommentera

Publiceras ej