
Här används en halv röd paprika för lite extra färg. Utelämna paprikan för en ännu billigare och miljövänligare rätt.
Kryddig Vitkål med Mungbönor
4-6 portioner
1/2 litet till medelstort vitkålshuvud
Olja till stekning
Nypa salt
2 stora vitlöksklyftor, rivna eller pressade
2 tsk riven färsk ingefära
2 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 krm cayennepeppar
6 dl kokta mungbönor*
1/2 röd paprika, finhackad
2 dl vatten
Salt och peppar efter smak
1 msk kokossocker eller flytande honung
1 pressad lime
1. Skär vitkålen i tunna strimlor.
2. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Stek vitkålen i oljan tillsammans med en nypa salt tills vitkålen börjar mjukna och krympa i storlek, ca 7-10 minuter. Rör om ibland och kontrollera att vitkålen inte bränns.
3. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja, spiskummin, kanel och cayennepeppar. Rör om och stek i ytterligare ett par minuter.
4. Tillsätt kokta mungbönor, paprika, vatten salt och peppar. Sätt på locket på kastrullen och låt allt stå och puttra i ca 10 minuter.
5. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kokossocker/honung och pressad lime.
6. Servera med t.ex råris, quinoa, bulgur eller bröd.
*Att koka mungbönor: Skölj bönorna och blötlägg dem i ca 8 timmar. Koka dem sedan i nytt vatten i 12 minuter. Koka gärna en stor sats, dela upp i portioner och frys in. Jättesmidigt att ha hemma!
Olja till stekning
Nypa salt
2 stora vitlöksklyftor, rivna eller pressade
2 tsk riven färsk ingefära
2 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 krm cayennepeppar
6 dl kokta mungbönor*
1/2 röd paprika, finhackad
2 dl vatten
Salt och peppar efter smak
1 msk kokossocker eller flytande honung
1 pressad lime
1. Skär vitkålen i tunna strimlor.
2. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Stek vitkålen i oljan tillsammans med en nypa salt tills vitkålen börjar mjukna och krympa i storlek, ca 7-10 minuter. Rör om ibland och kontrollera att vitkålen inte bränns.
3. Tillsätt vitlök, ingefära, gurkmeja, spiskummin, kanel och cayennepeppar. Rör om och stek i ytterligare ett par minuter.
4. Tillsätt kokta mungbönor, paprika, vatten salt och peppar. Sätt på locket på kastrullen och låt allt stå och puttra i ca 10 minuter.
5. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner kokossocker/honung och pressad lime.
6. Servera med t.ex råris, quinoa, bulgur eller bröd.
*Att koka mungbönor: Skölj bönorna och blötlägg dem i ca 8 timmar. Koka dem sedan i nytt vatten i 12 minuter. Koka gärna en stor sats, dela upp i portioner och frys in. Jättesmidigt att ha hemma!
