B12 deltar bland annat vid tillverkningen när nya celler bildas. B12 behövs även vid bildningen av myelin som finns runt nervtrådarna som möjliggör snabb informationstransport. B12 är undantaget bland de vattenlösliga vitaminerna och det kan lagras i stora mängder i levern, så de som äter en blandad kost har ofta ett förråd av B12 som kan räcka i flera år.

Brist

Brist kan ge blodbrist (perniciös anemi) och neurologiska symtom. Veganer behöver äta tillskott med vitamin B12. Även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget bli för lågt. Äldre kan också få brist på vitamin B12 eftersom förmågan att ta upp vitaminet minskar med åldern.

Överdosering

Risken för överdosering genom kosten är i det närmaste obefintlig.

Källor

B12 finns främst i animaliska produkter.

Bra källor är kött, fisk, skaldjur, lever och rom.

Finns även i mjölk, mjölkprodukter, ost, och kyckling och ägg. Jästa och mjölksyrade produkter, fermenterade, innehåller även en del B12.

 
 
b12, hälsosam, näringsämne,

Kommentera

Publiceras ej