För att öka möjligheterna till en bättre hälsa så ät så mycket antioxidantrika livsmedel som möjligt! Genom att blanda, så många olika färger av frukt och grönt, får du i dig så många olika antioxidanter som möjligt eftersom antioxidanterna sitter i färgen. Morötter, tomater, lök, kål och gröna bladgrönsaker, gröna bönor, rotfrukter och kål är bra källor, liksom blåbär, vindruvor och äpplen och plommon. Även nötter, frön och fullkornscerealier innehåller antioxidanter.

Flera av de näringsämnen vi äter dagligen är antioxidanter, exempelvis vitamin E, vitamin C, riboflavin och selen. Bästa sättet att få i sig antioxidanter är att varje dag äta minst 500 gram frukt, grönsaker och rotfrukter samt att även komplettera med fullkornsprodukter, nötter och frön.

Senare studier visar att det är antioxidanterna i kosten och inte i kosttillskott som ger den positiva effekten.

ANTIOXIDANTER är ämnen som kan öka kroppens försvarsmekanismer mot de fria radikalernas angrepp. Får du inte i dig tillräckligt med antioxidanter har du inget skydd mot de fria radikalerna som angriper cellerna i kroppen.

FRIA RADIKALER bildas varje dag när syret omsätts i kroppen och kan orsaka skador i cellerna. Fria radikaler är giftiga och skadliga molekyler för ämnen som de kommer i kontakt med. Det finns flera olika sjukdomstillstånd som är kopplade till de fria radikalerna.

De som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar, främst hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer.

 

 
antioxidanter, bär, fria radikaler, frukt, grönsaker, hälsosam,

1 kommentarer

GoForFit | Anorektisk tjej hittade styrketräningen

14 Nov 2018 14:14

Smoothie är verkligen ett perfekt sätt få i sig massor av nyttigheter :)) Och ja, så är det magiskt gott också!

Kommentera

Publiceras ej