Det här är den enklaste sylten man kan tänka sig, och den blir även fantastiskt god. Den innehåller också bara en liten mängd kokossocker istället för massvis med vanligt socker, och dessutom ger den kroppen lite omega-3 och andra näringsämnen tack vare chiafröna. Och självklart massvis med antioxidanter från bären!

Kokossocker anses som ett hälsosammare alternativ till vanligt socker eftersom det har ett lågt GI och därmed inte höjer blodsockret lika fort. Men om du inte har kokossocker hemma kan det ersättas med vanligt socker, rårörsocker, honung, sirap, agavesirap osv.

Chiafrön är fantastiska på att absorbera vätska, och det är dessa små frön som ger den här sylten en fast konsistens. Räkna med att det tar ungefär en timme innan sylten får en bra konsistens. Tänk på att "vanlig" sylt konserveras tack vare sockret. Denna sylt måste därmed ätas upp inom ett par dagar.
 
 
Chiasylt
1 liten burk
 
2 dl frysta blåbär/hallon
1 tsk chiafrön
1 tsk kokossocker
1 krm äkta vaniljpulver

1. Tina bären i en liten kastrull på svag värme.
2. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner övriga ingredienser. Blanda noggrant.
3. Häll upp i en liten skål eller glasburk och ställ in den i kylskåpet i minst en timme. Rör om ett par gånger under tiden.
4. Servera exempelvis på bröd, scones, gröt, till efterrätter etc.
 

Kommentera

Publiceras ej