Idag finns det cirka 140 000 svenskar som har diagnosen celiaki. Under senare år har antalet glutenfria varor ökat markant i handeln, för personer med celiaki är detta en mycket bra trend. Men för övriga i befolkningen finns det ingen anledning att som en diet utesluta gluten ur kosten.

Under den sista tiden har flera experter inom området uttalat sig i frågan.  Anneli Ivarsson, överläkare och docent vid Umeå universitet hävdar i en intervju i Svenska Dagbladet http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lakare-domer-ut-modediet_4351159.svd att man inte själv ska lägga om kosten vid misstänkt celiaki utan att en läkare har ställt diagnosen. Är det så att man inte är drabbad av celiaki lurar man sig själv genom att köpa en dyrare vara än vad som behövs. För den stora majoriteten vore det bättre för hälsan att satsa sina pengar på frukt, grönsaker och fisk.

Även Andrea Mikkelsen, medicine doktor och legitimerad dietist menar i en intervju i Aftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20360829.ab att det inte finns några hälsovinster med att välja bort laktos och gluten om man inte är sjuk.

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. För en person med glutenintolerans, celiaki, orsakar gluten en skada på slemhinnan i tarmen. Skadan gör att man inte kan tillgodogöra sig maten på normalt sett.

Glutenintolerans växer inte bort, detta kräver en livslång diet utan gluten. Produkter som innehåller gluten utesluts helt i en glutenfri kost och ersätts med naturligt glutenfria livsmedel som potatis, ris, majs, quinoa med mera. Det finns även flera specialprodukter i handeln som glutenfria bröd, kakor, pasta och flingor. För att diagnosen ska kunna ställas måste gluten finnas i kroppen. Det är därför inte bra att själv utesluta gluten i kosten innan läkaren har fastställt diagnosen.

Celiaki ska inte blandas ihop med spannmålsallergi. Den vanligaste spannmålsallergin är allergi mot vete. Då finns det speciella allergiantikroppar mot vete i blodet.  

Kommentera

Publiceras ej