Finns det något godare till frukost än granola?
 
Granola är ungefär som müsli, men den är mer "crunchy" och bildar stora goda bitar av havregryn och nötter/frön när den ugnsbakas. Många av de olika sorterna av granola som finns i butikerna är dock väldigt ohälsosamma med skyhöga innehåll av tillsatt socker, sirap, honung och olja. De är därmed inte mycket hälsosammare än att äta krossade kakor på frukosten. Det betyder självklart inte att man aldrig kan äta de sorterna, utan mer att de inte är bra vardagsval. Spara hellre de sorterna till helgen eller andra speciella tillfällen.
 
Det här receptet är minst lika gott som någon köpt variant, med en underbar smak av choklad och banan, men betydligt hälsosammare eftersom det sötas med färska bananer och endast en liten mängd kokossocker. Njut av granolan som topping på smoothies (som på bilden) eller yoghurt eller med favoritmjölken och färsk frukt. God morgon!
 
 
Choklad- och Banangranola
 
2 mogna bananer
1/2 dl valfri mjölk
3 msk kakao
2 msk kokossocker
1/2 tsk vaniljpulver
8 dl havregryn
2 dl pumpafrön
Tillägg: Russin, hackade torkade dadlar, torkade mullbär, kokosflingor etc...

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Mosa bananerna med en gaffel i en skål. Tillsätt mjölk, kakao, kokossocker och vaniljpulver. Blanda ihop till en ganska slät smet.
3. Lägg havregryn och pumpakärnor i en större skål. Tillsätt chokladsmeten och blanda noggrant, det går enklast med fingrarna. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper.
4. Baka i ugnen i ca 60 minuter. Rör runt efter halva tiden.
5. Sänk ugnsvärmen till 75 grader och torka granolan med ugnsluckan på glänt i ytterligare 60 minuter.
6. Låt svalna och blanda sedan ner eventuella tillägg. Förvara i en burk i rumstemperatur.
 

Kommentera

Publiceras ej