I en ny studie som lyfts fram i British Medical Journal framkommer det att de som regelbundet äter starkt kryddad mat kan förlänga livet.

I studien framkommer att de som åt kryddstark mat en eller två gånger i veckan löpte 10 procents lägre risk att dö i förtid jämfört med de som åt kryddstark mat mer sällan än en gång i veckan. I den testgruppen som var mest benägen att äta kryddstarkt, och åt kryddstark mat 3-7 gånger i veckan, löpte 14 procent lägre risk att dö i förtid.

Även dödlighet kopplad till särskilda sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar var lägre bland dem som var mer benägna att äta chilirik och kryddstark mat är något som undersökningen visar på. I studien framkom även att färsk chili gav den mest skyddande effekten.

Enligt Mai-Lis Hellenius, professor i att förebygga hjärtkärlsjukdomar vid Karolinska institutet, har studiens resultat även framkommit i tidigare undersökningar. Då visade det sig bl.a. att Capsaicin, en aktiv substans, som finns i chilipeppar, kan ha en antiinflammatorisk effekt. Det visade sig även kunna förbättra ämnesomsättningen och ha positiva effekter på bakteriefloran i magen.

Läs mer om undersökningen i länken nedan;

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-forskarron-stark-mat-forlanger-livet/

Källa: Dagens Nyheter

Kommentera

Publiceras ej