Vad betyder alla olika märkningar på livsmedlen i butikerna? Vad innebär egentligen Nyckelhålet, KRAV, Fairtrade, Rainforest Alliance, Äkta Vara etc? I denna serie kommer vi att försöka förklara på ett överskådligt sätt vad olika märkningar betyder, vilket förhoppningsvis kommer underlätta lite för dig i mataffären.
 
 
Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol som ska hjälpa oss konsumenter att hitta de hälsosammare alternativen i mataffären och på restaurangen. När livsmedel ska Nyckelhålsmärkas jämförs de med andra livsmedel av samma typ, dvs müsli jämförs med annan müsli och bröd jämförs med andra bröd. Villkoren är olika för olika livsmedelsgrupper. De livsmedel som får märket uppfyller ett eller flera av följande kriterier i förhållande till andra livsmedel inom samma livsmedelsgrupp:

- Mindre och/eller nyttigare fett
- Mindre socker
- Mindre salt
- Mer kostfiber och fullkorn

Märket underlättar därmed för oss att nå de svenska näringsrekommendationerna om att äta mindre mättat fett, renframställda sockerarter och natrium samt mer kostfibrer. Därför kan märket vara en bra guide i butiken om man inte har tid eller lust att läsa på innehållsförteckningar och näringsdeklarationer men ändå vill vara noga med att välja hälsosamma alternativ.

Kommentera

Publiceras ej