Härliga höst! Och härliga höstmat, eller hur? Mustiga grytor, värmande soppor och kryddiga teer...
 
Den här grytan med belugalinser och en mängd med grönsaker är underbart värmande efter en dag i den kyliga höstluften. Servera gärna grytan tillsammans med kokt potatis för en riktigt mättande lunch eller middag.
 
 
Höstig Gryta
1 stor gryta
 
3 dl belugalinser
4 morötter, skalade och hackade
1 gul paprika, hackad
1 röd parika, hackad
2 tsk örtsalt
1 liter vatten
 
2 msk tahini
2 msk tamari eller sojasås
1 msk äppelcidervinäger
1 msk pressad citron
1 tsk spiskummin
1/2 tsk starkt paprikapulver
1/2 tsk svartpeppar
 
400-500 g fryst bladspenat
400-500 g frysta broccolibuketter
ev nypa gurkmeja
ev 3 tsk Maizena redning
 
1. Lägg belugalinserna tillsammans med morötter, paprika, örtsalt och vatten i en stor kastrull. Koka upp och koka sedan på låg värme i ca 15 minuter.
2. Mixa tahini med tamari, äppelcidervinäger, citron, spiskummin, paprikapulver och svartppeppar med en stavmixer i en liten skål. Tillsätt till grytan tillsammans med bladspenat och broccoli. Tillsätt även lite gurkmeja för en lite gulare färg på grytan. Koka upp igen och koka i ytterligare 10-15 minuter.
3. Om en tjockare konsistens önskas: Rör ut Maizenan i lite kallvatten och tillsätt till den kokande grytan under omrörning. Koka i ett par minuter till och servera. Njut!
 

Kommentera

Publiceras ej