Att ugnsbaka gröt istället för att koka den är ett roligt sätt att förnya frukostklassikern. Tillagningstiden blir dock mycket längre än vid kokning, vilket gör gröten perfekt till en lugn helgfrukost eller på en brunchbuffé. Eller gör en stor sats som förvaras i kylen för supersnabba vardagsfrukostar.
 
Den här gröten får en hård och seg skorpa men en riktigt mjuk och saftig insida. Den smaksätts här med banan, dadlar, kokos, blåbär och blodapelsin, vilket visade sig vara en helt fantastisk kombination. Frukten ger även så mycket sötma att det nästan känns som att man äter en kaka, och inte gammal hederlig havregrynsgröt, till frukost.
 
 
Ugnsbakad Gröt
2 portioner
 
2 dl havregryn
1 msk chiafrön
1 krm äkta vaniljpulver
1 msk riven kokos
4 torkade dadlar, klippta i småbitar
1 liten banan, skivad i tunna skivor
2 dl frysta blåbär
juice + finrivet skal av 1 liten blodapelsin
3 dl valfri mjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla ingredienser noga i en skål. Låt sedan röran stå och svälla i ca 10 minuter och rör gärna om någon gång under tiden.
3. Häll sedan röran, som fortfarande är väldigt rinnig, i en form. Använd gärna en brödform i silikon.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 1 timme. Servera! Om gröten får svalna en liten stund innan servering kan den skäras i bitar.
 

Kommentera

Publiceras ej