I kroppen ingår jod i sköldkörtelhormoner som reglerar ämnesomsättningen och är därmed livsviktigt för kroppens olika processer. Jod stimulerar bland annat kroppens tillväxt och utveckling. Av den anledningen finns det särskilda rekommendationer för barn, gravida och ammande.

Källor till jod

Jod är ett grundämne som finns naturligt i berggrunden och i havsvatten men halten varierar mycket mellan olika områden. Fisk, skaldjur och ägg innehåller mycket jod. För att befolkningen i Sverige ska få i sig tillräckligt med jod berikas bordsalt med jod sedan 1930-talet. Läs på förpackningen om ditt salt innehåller jod.

Brist

Brist på jod leder till struma, en förstoring av sköldkörteln. Detta har tidigare varit en vanlig sjukdom i Sverige, men efter införandet av jodberikning av salt minskade förekomsten. Globalt sett är jodbrist fortfarande ett problem i många länder. Jodbrist kan även leda till hypotyreos, nedsatt funktion i sköldkörteln. En annan effekt av för lite jod är att ämnesomsättningen går ner och kroppen börjar jobba på sparlåga, kroppstemperaturen sjunker och personen blir frusen.

Brist under en graviditet kan störa utveckling av nervsystemet.

Överdosering

Ett för högt intag av jod kan leda till rubbningar i sköldkörtelhormonbalansen och orsaka hypertyreos – överproduktion av sköldkörtelhormon. Under graviditet kan ett överskott påverka fostrets sköldkörtel. Även under amning kan ett för högt intag av jod vara skadligt för barnet, då överskottet ökar andelen jod i bröstmjölken.

Algprodukter kan innehålla skadligt höga halter och bör därför intas med försiktighet vid graviditet och amning.

Kommentera

Publiceras ej