En varm och solig sommardag är ju tanken på en varm soppa oftast inte så lockande. Men en kall soppa kan däremot vara svalkande och uppfriskande. Den här tomatsoppan går snabbt att göra och passar därför bra när man vill ta vara på det fina vädret och inte stå i köket mer än nödvändigt. Tomat, paprika och gurka mixas med citron, vitlök och kryddor för mycket smak, samt med skalade hampafrön för extra krämighet och näringsämnen.
 
Vid tidsbrist - testa att använda råa tomater istället för ugnstillagade. Eller prova också att använda en ask passerade eller krossade tomater.
 
 
Kall Tomatsoppa
2 portioner
 
300 g färska små tomater (exempelvis plommon,cocktail eller körsbär)
1/2 stor eller 1 liten gurka
1 liten röd paprika
1/2 pressad citron
2 msk skalade hampafrön
3-4 msk tomatpuré
1 dl havremjölk eller annan mjölk
1 skalad klyfta vitlök
3 msk finhackad fryst eller färsk basilika
Örtsalt och svartpeppar efter smak
 
1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna på längden och lägg dem med skalet nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Tillaga dem i ugnen i ca 30 minuter.
2. Mixa tomaterna med alla resterande ingredienser i en blender tills soppan är riktigt slät. Servera gärna med lite extra hackad basilika och några droppar olivolja. Ställ in i kylskåpet innan servering vid behov.
 

Kommentera

Publiceras ej