Magnesium aktiverar uppemot 300 enzymer i kroppen och behövs för både nerv- och muskelfunktion. Mineralen är även nödvändig för kroppens kalciumomsättning, då magnesium behövs för bildning av ett hormon som styr kalciumupptaget från maten. Det har även betydelse för cellernas funktion och för proteinomsättningen.

Ett för lågt magnesiumintag kan påverka flera funktioner som bland annat kan leda till muskelkramper.

Magnesiumbrist på grund av dåliga matvanor är ovanligt i Sverige. Det kanske ändå är värt att tänka till över för den som provar sig fram bland olika dieter och kanske inte har ett fullgott näringsintag. Man har ändå sett att en brist kan ha koppling till bland annat försämrad insulinkänslighet, diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom, benskörhet och migrän.

Kroppen tar upp mindre magnesium om man samtidigt äter lite protein eller livsmedel rika på fytinsyra som fullkornsmjöl, frön, bönor och nötter. Även ett högt intag av vitamin-D kan påverka magnesiumnivåerna negativt.

Magnesium förekommer i många av våra vanligaste livsmedel som bröd, kött och fågel, mjölk, fil och yoghurt samt banan.

 

Kommentera

Publiceras ej